Business Hi-Tech

Produsele Intel, influenţate de ce mai scoate Apple

Autor: Ştefan Vrabie

19.05.2011, 23:35 354

Tendinţele pe care le impun produsele Apple iPad şi iPhone suntun factor cheie pentru Intel, cel mai mare producător de cipuri dinlume. Cu alte cuvinte, lansările făcute de Apple influenţeazăplanurile de dezvoltare a viitoarelor procesoare, spune Tom Kilroy,vicepreşedinte Intel, citat de agenţia de presă Reuters.

Kilroy a declarat într-un interviu pentru Reuters în cadrulsummitului Global Technology din New York că succesul "imens" aliPad-ului sau al altor produse Apple defineşte prespectiva pe careIntel o are asupra viitoarelor gadget-uri şi a cipurilor care vorsta la baza acestor dispozitive. "Lucrăm foarte strâns cu Apple şiîncercăm să ne imaginăm viitorul pentru a vedea ce putem face cuprivire la produsele viitoare. Aş merge mai departe să spun căApple ajută la formarea perspectivei noastre", a declarat el.

Cipurile Intel sunt încorporate în peste 80% din computerelepersonale din lume. Cu toate acestea însă, până acum compania nu aureuşit să câştige o poziţie de lider şi pe piaţa mobilă, undeproducătorii de dispozitive mobile preferă procesoarele proiectatede compania britanică ARM.

După ce zeci de ani Intel s-a concentrat pe construireacipurilor PC cât mai performante, compania încearcă în prezent săschimbe cursul spre eficienţa energetică, o cerinţă esenţialăpentru dispozitivele mobile care sunt dependente de baterie. TexasInstruments, Samsung şi Qualcomm au devenit jucători importanţipentru tablete şi smartphone-uri care folosesc tehnologia ARMpentru a face procesoare eficiente în energie.

Piaţa cipurilor mobile este încă mică în comparaţie cubusinessul pe care Intel îl are cu procesoarele PC, darinvestitorii se aşteaptă ca lucrurile să se schimbe. Cu toateacestea, nucleul vânzărilor de procesoare pentru PC începe sădevină agitat, acum când vechiul partener Microsoft intenţioneazăca viitoarele versiuni ale sistemului de operare Windows să fiecompatibile cu cipurile ARM.

"Acum, există multă experimentare în industrie, dar să vedemunde se va ajunge", a spus Kilroy. În prezent, Intel încearcă acumsă se folosească de experienţa în dezvoltarea de tehnologii pentrua prinde din urmă valul "mobile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO