Business Hi-Tech

Sistec-SBsol: Piata de soft si servicii IT pentru afaceri va depasi 200 mil. euro in 2010

08.06.2006, 00:00 36

Valoarea pietei locale de software si servicii de consultanta IT pentru companii va atinge in doi-trei ani o valoare de aproximativ 200-300 de milioane de euro, fata de cele aproximativ 100 de milioane de euro inregistrate anul trecut, conform estimarilor lui Augustin Dragan, director general al companiei Sistec-SBsol, divizia de solutii IT a RTC Holding.

"Anul trecut, piata licentelor software pentru aplicatii destinate companiilor a fost de aproximativ 50 de milioane de euro, estimarea de 100 de milioane de euro fiind obtinuta prin adaugarea valorii generate de serviciile de consultanta si implementare asociate proiectelor IT", a spus Augustin Dragan.

El a adaugat ca estimarea pentru valoarea pietei din urmatorii ani este una bruta, intrucat avansul pietei este dependent de o serie de factori, precum cel al aderarii la Uniunea Europeana.

"Ne asteptam la un boom al pietei dupa integrarea in UE, dar cu siguranta va exista o intarziere pana cand efectele pozitive vor fi sesizabile. Probabil ca piata va urca semnificativ in anul 2008 sau 2009", a adaugat Dragan.

Sistec-SBsol, care estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 16 mil. euro, ofera consultanta pentru afaceri, dezvolta si implementaza aplicatii software si furnizeaza produse hardware si servicii pentru infrastructura IT.

Compania a adaugat ieri o noua solutie in portofoliul companiei, aplicatia de planificare a resurselor intreprindrii (Enterprise Resource Planning-ERP) Abas Business Software, dezvoltata de firma germana Abas Software si implementata pe o platforma hardware IBM. Solutia are drept tinta companiile implicate in activitatea de productie, dar si cele care activeaza in comert si servicii.

"Piata aplicatiilor ERP are un potential semnificativ de crestere in urmatorii ani, iar Sistec-SBsol urmareste prin solutii precum cea lansata astazi piata companiilor medii, cu o cifra de afaceri de cateva milioane de euro. De asemenea, noi suntem unul dintre putinii integratori de sisteme care vizeaza piata IMM-urilor, un segment de business care va creste puternic", a mai spus Dragan.

Piata solutiilor IT dedicate companiilor de orice marime implicate in activitatea de productie, care include livrarile de hardware si software, dar si consultanta IT, va avea o valoare totala cumulata de aproximativ 500 de milioane de dolari (aproximativ 380 mil. euro) in perioada 2006-2008, conform unui studiu IDC, citat de Mihai Nastasescu, SMB Manager la IBM Romania.

"Din aceasta valoare, aproximativ 70% este generata de livrarile de echipamente, diferenta fiind reprezentata de software si servicii asociate", a spus Mihai Nastasescu. El a adaugat ca in urmatorii ani este de asteptat ca ponderea softului si serviciilor sa creasca pana cand actualele proportii vor fi inversate.

"Pe pietele mature, din Occident, echipamentele reprezinta aproximativ 30% din piata, iar solutiile care aduc valoare afacerii - serviciile si software-ul, reprezinta grosul pietei", a adaugat oficialul IBM. Conform acestuia, pe plan global, valoarea totala a pietei de solutii IT destinate producatorilor este de aproximativ 230 miliarde de dolari, numai anul viitor.

adrian.seceleanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO