Business Hi-Tech

Sun anunta concedieri, dupa ce a inregistrat pierderi

05.05.2008, 18:10 12

Sun Microsystems Inc., al patrulea mare producator de servere din lume, a raportat pierderi neasteptate pentru al treilea trimestru, fapt care a determinat compania sa anunte planuri de a concedia in jur de 2500 de angajati, scrie presa internationala. Dupa anuntarea rezultatelor financiare, actiunile companiei au scazut cu 15 procente pe bursa.
Pierderile nete ale companiei au ajuns la 34 de milioane de dolari (22,05 milioane de euro). Anul trecut, compania inregistrase un profit de 67 de milioane de dolari (43,45 de milioane de euro). Nivelul veniturilor a fost aproape neschimbat, situandu-se la valoarea de 3,27 miliarde de dolari, sub estimarile analistilor care se asteaptau la o cifra de afaceri de 3,38 miliarde de dolari.
Desi Sun Microsystems s-a bucurat de succes pe pietele din Asia si Europa, "incertitudinile macroeconomice" de pe piata americana au determinat clientii sa isi amane comenzile, a precizat directorul executiv al companiei, Jonathan Scwartz.
Acesta a mai adaugat ca o reducere de 7,3 procente in numarul de angajati ii va permite companiei sa salveze in jur de 150 de milioane de dolari (97,28 mil. euro) pe an.
Actiunile Sun au scazut cu 2,41 de dolari (1,56 euro) ajungand la 13,92 dolari (9,02 euro), pretul stabilindu-se la inchiderea bursei la 16,33 dolari (10,59 euro). In decursul acestui an, actiunile companiei au scazut cu 9,9 procente.
Ca urmare a planurilor de reducere a personalului, Sun se asteapta sa raporteze cheltuieli de pana la 220 de milioane de dolari (142,68 milioane de euro) pentru al patrulea trimestru.
Compania a vandut licentele de productie pentru programele Java si Solaris si a achizitionat in februarie producatorul de software gratuit, MySQL AB. Aceasta tranzactie ii va permite companiei sa intre pe piata bazelor de date, ceea ce ii va oferi companiei o sursa noua de venit din suportul tehnic si intretinere.
Vanzarea de servere a constituit aproximativ 45 la suta din totalul veniturilor Sun pentru al treilea trimestru. Vanzarile pe acest segment s-au diminuat cu 1,8 procente, ajungand la 1,47 de miliarde de dolari (950 de milioane de euro).
Sun Microsystems s-a situat in urma IBM, HP si Dell pe piata producatorilor de servere anul trecut, potrivit firmei de consultanta in domeniul tehnologiei, Gartner Inc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO