Business Hi-Tech

Veteranii informaticii, "innobilati" la Cotroceni

27.02.2003, 00:00 19

Palatul Cotroceni a devenit marti seara, pentru cateva ore, cartierul general al industriei IT&C. Creatorii primelor calculatoare romanesti si veteranii informaticii autohtone au fost "innobilati" de presedintele Iliescu prin conferirea unor ordine nationale. Printre cei care au primit Ordinul Steaua Romaniei in grad de cavaler s-au aflat Victor Toma, care a lucrat inca din anii '50 la realizarea primelor calculatoare cu lampi dar managerii unor companii puternice precum Nicolae Badea (Computerland) si Dan Bedros (Alcatel Romania). Pe lista celor decorati cu Ordinul National pentru Merit in grad de cavaler s-au aflat  Vasile Baltac (SoftNet), Liviu Dragan (TotalSoft), Irina Socol (Siveco), Florin Talpes (Softwin). 
Partea a doua a ceremoniei a fost rezervata companiilor din sectorul tehnologiei informatiei si comunicatiilor care s-au remarcat, anul trecut, prin lansarea unor servicii sau produse deosebite. Aceste companii au fost recompensate cu "Premiile IT&C ale Romaniei" pentru anul 2002. Nominalizarile si premiantii au fost stabilite de un juriu format din personalitati din conducerea unor institutii din Romania cu domeniul de activitate neutru, neimplicate in activitati comerciale directe de productie sau servicii IT&C.
Ceremonia premierii a fost condusa de "cuplul" Ion Iliescu-Cristian Gretcu.
Fundatia Noesis a primit premiul pentru "proiectul cu cel mai bun continut educational", reprezentat de lansarea unor CD-uri avand ca tema personalitatile lui Caragiale si Brancusi.
"Cel mai semnificativ client al industriei IT&C" a fost desemnat Banc Post, care s-a remarcat prin lansarea cardului Taifun si a serviciului de Internet Banking, in vreme ce Societatea Telecomunicatii CFR a primit premiul pentru "Proiectul national al anului" - sistemul backbone instalat in baza unei finantari primite de la Banca Mondiala.
Compania GeCad Software a realizat, potrivit juriului, "Cel mai bun produs software", acesta fiind aplicatia antivirus RAV 8.2, iar Zapp Mobile a fost premiat pentru "Cel mai bun serviciu de comunicatii", reprezentat de serviciul de transmisii de date cu viteza de transfer de 230 kbps in bucla locala.
"Cea mai importanta investitie a anului" a fost considerata cea realizata de OTE International la RomTelecom, iar "Cel mai inovativ produs romanesc" este versiunea RAV pentru Linux a firmei GeCad.
In cadrul aceleiasi ceremonii, Florin Talpes, director general al companiei Softwin, a primit premiul "Personalitatea anului".
Silviu Hotaran, directorul general Microsoft Romania a primit Premiul pentru intreaga activitate.
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, a afirmat ca anul trecut sectorul IT&C a consemnat un ritm de dezvoltare superior celui de crestere economica.
Companiile romanesti din sectorul IT au generat, in 2002, venituri totale de 400 de milioane de dolari, in vreme ce sectorul comunicatiilor a contribuit cu peste doua miliarde de dolari. victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO