Business Hi-Tech

VIDEO. Grupul Orange a alocat 800.000 de euro pentru deschiderea în România a Orange Digital Center România, un hub de educaţie digitală, care oferă programe gratuite de formare

Autor: Adrian Seceleanu

27.06.2023, 14:47 691

Grupul francez Orange, unul dintre cei mai mari jucători globali de pe piaţa de telecomunicaţii, a finanţat cu 800.000 de euro deschiderea în România a unui hub de educaţie digitală dedicat mai multor categorii socioprofesionale - de la adolescenţi pasionaţi de tehnologie şi tineri aflaţi la început de drum profesional până la adulţi care îşi doresc o reconversie profesională cu ajutorul abilităţilor digitale.

Având o finanţare de peste 800.000€ din partea Grupului Orange, centrul face parte dintr-o reţea de centre digitale prin care Orange se implică în reducerea decalajului digital în Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.
Orange Digital Center România se adaugă portofoliului de centre existente, care au fost deschise în alte ţări din cadrul Grupului Orange, printre care Belgia, Polonia, Spania, Moldova şi Franţa, precum şi în Africa şi Orientul Mijlociu. Cu un total de 21 de centre, acesta este un pas înainte în direcţia atingerii obiectivului Grupului de a ajunge la 25 de centre în întreaga sa amprentă până în 2025.
Sub umbrela hub-ului se află: Şcoala de Coding - ce reuneşte programele de dezvoltare a competenţelor digitale, dar şi programe cu tradiţie, precum Solidarity FabLab şi competiţia de educaţie digitală SuperCoders.

Curricula Orange Digital Center cuprinde, în prezent, 28 de cursuri gratuite, de scurtă şi lungă durată: Google workspace, Graphic & video design, Programare frontend development, Data analytics & Business intelligence, Robotic process automation, Bazele eCommerce, dar şi Prelucrarea lemnului, Confecţii metalice, Operare laser, Design botanic sau Descoperire vocaţională.
În acelaşi timp, pentru a continua demersurile de incluziune socială a persoanelor cu deficienţe senzoriale, în cadrul Orange Digital Center vor fi susţinute, cu tehnologie specială, două cursuri dedicate persoanelor cu deficienţe de vedere, dezvoltate cu ajutorul partenerilor AMAIS şi Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană.

Cu o capacitate de aproximativ 2.000 de beneficiari anual, programele de formare sunt deschise publicului larg, însă vor avea prioritate persoanele aflate în situaţii dificile. De exemplu, adolescenţii cu posibilităţi materiale reduse, care se pregătesc pentru o carieră digitală, tinerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă sau adulţii care îşi doresc o reconversie profesională.
Activitatea Orange Digital Center se desfăşoară în cadrul Nod Makerspace, din Bucureşti. Spaţiul Orange Digital Center din cadrul Nod Makerspace are o suprafaţă de 360 de metri pătraţi, cu 4 săli distincte şi un spaţiu de coworking, cu facilităţi de prototipare şi testare a produselor digitale, precum şi ateliere de confecţionare de produse sau prelucrare a metalelor şi a lemnului.

"Conectivitatea este parte integrantă din viaţa noastră de zi cu zi, iar incluziunea digitală se află în centrul strategiei <<Lead the Future>>", a declarat Elizabeth Tchoungui, Vicepreşedinte Executiv CSR Orange Group.

ZF Digital Summit 2024