Business Hi-Tech

Vodafone sustine pozitia ANRC in legatura cu amanarea reducerii tarifelor de interconectare

Vodafone sustine pozitia ANRC in legatura cu amanarea reducerii tarifelor de interconectare

Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania: Credem ca orice discutie despre costurile si investitiile operatorilor mobili trebuie sa ia in considerare impactul major al telefoniei mobile asupra intregii economii.

26.10.2006, 19:19 29

Vodafone Romania sustine propunerea Autoritatii Nationale de Reglementare de amanare a reducerii tarifelor de interconectare pentru operatorii Vodafone si Orange, pe pietele accesului la propriile retele publice de telefonie mobila in vederea terminarii apelurilor, considerand ca orice decizie pe aceasta tema trebuie sa aiba in vedere investitiile de peste 2 miliarde de dolari facute de cei doi operatori de telefonie mobila de pe piata locala.
Oficialii Vodafone Romania considera ca propunerea ANRC de a mentine tarifele actuale de interconectare este o actiune fireasca de aliniere la standardele europene si prin amanarea reducerii tarifelor ANRC incearca sa nu creasca si mai mult diferentele intre tarifele operatoriilor de telefonie mobila din Romania si cele ale operatorilor de pe pietele europene.
"Credem ca orice discutie despre costurile si investitiile operatorilor mobili trebuie sa ia in considerare impactul major al telefoniei mobile asupra intregii economii", a declarat ieri Liliana Solomon, Chief Executive Officer Vodafone Romania. "Crearea unei noi industrii in Romania, in urma cu 9 ani, a generat investitii de peste un miliard de dolari din partea fiecaruia dintre cei doi mari operatori, a adus statului roman sute de milioane de dolari prin taxe, impozite si licente, si a creat, direct si indirect, sute de afaceri conexe si zeci de mii de locuri de munca", a mentionat oficialul Vodafone.
Vodafone (fostul Connex) si Orange (fostul Dialog) au inceput sa ofere servicii de telefonie mobila in 1997, inregistrand o dezvoltare sustinuta care a ridicat piata locala de telecom. Cei doi operatori au acum afaceri anuale de peste 1 miliard de euro fiecare, fiind in topul celor mai profitabile companii de pe piata. Impreuna, cele doua companii au peste 14 milioane de clienti.
"Cat priveste impactul asupra vietii oamenilor, cea mai importanta realizare a telefoniei mobile a fost asigurarea accesului la serviciile de comunicatii, in conditiile existentei unei mari cereri pe piata, ce nu putea fi acoperita de serviciile de telefonie fixa. La acestea, s-a adaugat avantajul mobilitatii, care a schimbat radical modul in care oamenii comunica si a adus adevarata libertate de miscare", a spus Liliana Solomon.
Discutiile publice pe marginea tarifelor de interconectare au stabilit, in mod eronat, o legatura cauzala intre mentinerea tarifelor actuale pentru operatorii mobili si cresterea tarifelor cu amanuntul ale Romtelecom, conform Vodafone.
Oficialii companiei sunt de parerea ca "scaderile anterioare ale ratelor de interconectare ale operatorilor mobili nu au generat, in mod automat, o micsorare a tarifelor cu amanuntul, de care sa beneficieze utilizatorii finali ai Romtelecom.
Credem ca tarifele cu amanuntul sunt stabilite mai degraba de libera competitie de pe piata, decat de nivelul tarifelor de "gros" - cele stabilite intre Romtelecom si operatori.
Mentinerea, in urmatorii ani, a nivelului actual al ratelor de interconectare este in beneficiul utilizatorului final, in opinia oficialilor Vodafone, deoarece operatorii mobili vor continua sa investeasca in acelasi ritm in noi servicii si produse. "In opinia noastra, competitia libera de pe piata, managementul eficient si capacitatea fiecarui operator de a raspunde cat mai bine nevoilor clientilor vor fi factorii esentiali ai dezvoltarii unui business de succes", au adaugat oficialii Vodafone.
ANRC a anuntat saptamana trecuta ca va propune amanarea aplicarii etapei numarul doi de reducere a tarifelor de interconectare pentru operatorii Vodafone si Orange, pe pietele accesului la propriile retele publice de telefonie mobila in vederea terminarii apelurilor.
"Avand in vedere nivelul si evolutia tarifelor de terminare a apelurilor in retelele mobile in statele membre ale UE si faptul ca tarifele de terminare in retelele celor doi operatori se afla deja la cel mai mic nivel din Europa, ANRC propune amanarea cu un an a aplicarii celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare in vederea terminarii apelurilor in retelele Vodafone si Orange, programata pentru 1 ianuarie 2007", au precizat oficialii institutiei. Planul si calendarul ANRC de reducere a tarifelor de interconectare fusese contestat ferm de cei doi operatori de telefonie mobila.

Pozitia oficiala Romtelecom la declaratiile Vodafone
Comparatia cu tarifele practicate in Uniunea Europeana era relevanta numai pentru perioada 2003-2006, incepand din 2006 fiind necesara o fundamentare a acestor tarife pe costurile efective inregistrate de operatori (pentru care Romtelecom a furnizat datele necesare, iar cei doi operatori de telefonie mobila - nu).
Pozitia exprimata astazi este mai degraba o incercare de abatere a atentiei de la faptul ca ANRC revine asupra unei decizii pe care a luat-o cu aproximativ 3 luni in urma, referitor la procesul de reducere a tarifelor de interconectare cu operatorii de telefonie mobila Vodafone si Orange. Consideram ca ANRC se descalifica iremediabil acceptand acum un argument pe care l-a respins in mod corect in urma cu trei luni, motivul invocat atunci de Autoritate fiind ca "raportarea la o medie europeana relativ eterogena si volatila nu poate fi considerata un punct de referinta in orientarea pe costuri a tarifelor de interconectare in Romania".
Explicatia data atunci de ANRC a fost una corecta, tinand cont ca in nicio alta tara din Europa nu exista doi operatori de telefonie mobila care sa aiba fiecare de doua ori mai multi clienti decat fostul monopol de telefonie fixa si care sa se bucure de atata suport din partea autoritatii de reglementare in conditii de duopol pe piata.
ANRC are obligatia legala sa fie impartiala fata de toti operatorii si consideram absolut scandaloasa diferenta de tratament deja aplicat de ANRC intre Romtelecom (ale carui tarife de interconectare au fost reduse de la 1.01.2006, in doua trepte, pe parcursul unui singur an de zile) si, respectiv, fata de cei doi operatori de telefonie mobila (ale caror tarife au fost reduse mai tarziu, respectiv de la 1.09.2006 si in patru trepte, pe parcursul a 2 ani si 4 luni de zile).
In afara de impartialitatea pe care ANRC ar trebui sa o demonstreze, prin recenta decizie de a amana reducerea tarifelor de interconectare cu operatorii mobili se creeaza un precedent care va face ca de acum incolo orice decizie a ANRC sa poata fi revizuita ca urmare a unor presiuni.
Cat despre efectele asupra clientilor, in 2006 decalajul privind tarifele de interconectare a fost de 9 luni in defavoarea Romtelecom. Consecinta a fost ca Romtelecom si clientii sai au platit catre mobili peste 3,5 milioane euro mai mult decat daca tarifele s-ar fi redus de la 1 ianuarie 2006, asa cum se prevazuse initial.
Daca pasul urmator de reducere a tarifelor de interconectare la mobili, prevazut pentru 2007, s-ar amana, Romtelecom si clientii sai ar pierde, de asemenea, sume considerabile.
(Catalin Dima, director executiv juridic si corporate affairs Romtelecom)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO