Business Internaţional

Ancheta pentru "abuzuri" pe piata britanica a gazelor naturale

07.10.2004, 00:00 18



In Marea Britanie a fost lansata o ancheta in legatura cu contractele pe termen lung incheiate de a BP, Shell, Exxon Mobil, Total, Amerada Hess, Centrica si Perenco, pentru a verifica o posibila manipulare a pietei, scrie Financial Times.



Ofgem, organizatia britanica de reglementare din sectorul energetic, care urmeaza sa incheie procesul de strangere a dovezilor in aproximativ patru luni, intentioneaza sa dezvaluie motivele care au stat la baza nelivrarii a unei cantitati de aprope 4% din productia obtinuta in Marea Nordului in toamna anului trecut, cu toata ca, in acea perioada, preturile la gaze naturale au inregistrat o crestere accentuata.



Iarna trecuta, o investigatie paralela a autoritatilor financiare britanice, nu a reusit sa descopere nici o proba pentru acuzatia de abuz pe piata.



Aceasta ar fi determinat cresterea preturilor la acest combustibil, deoarece declinul productiei britantice a trebuit sa fie compensat prin aprovizionarea cu gaze naturale mai scumpe provenite din Europa, potrivit Ofgem.



Asociatia Consumatorilor de Energie Industriali din Marea Britanie, care reprezinta o mare parte din cei mai importanti astfel de consumatori, a afirmat ca descoperirile facute de Ofgem au esuat sa clarifice de ce preturile din Marea Britanie sunt cu 40% mai mari decat cele practicate pe continent.



La nivel european, dificultatea satisfacerii cererii de consum de gaze naturale se va amplifica. Acest lucru a fost semnalat recent de catre oficialii E.ON Ruhrgas, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Germania. Acestia au subliniat importanta realizarii unor investitii importante in industria de exploatare a gazelor naturale din Rusia, de 150-170 mld. de dolari pana in 2020, pentru a acoperi cererea viitoare din Europa de Vest, relateaza The Moscow Times.



Nevoia de investitii semnifica faptul ca firmele vest-europene, care pana acum au recurs preponderent la importuri de gaze naturale rusesti, vor trebui sa actioneze si sa se implice in activitatea de productie si in dezvoltarea infrastructurii in Rusia, a afirmat un reprezentant al companiei.



"Importatorii trebuie sa faca saltul spre productie, in acelasi timp fiind necesare investitiile in retelele de conducte", considera Klaus Kabelitz, directorul departamentului de cercetare economica si industrie energetica din cadrul E.ON.



Un sfert din necesarul pentru consum din Europa este satisfacut din importurile de gaze naturale din Rusia si, spune Kabelitz, importurile din regiune se vor majora semnificativ ca urmare a cresterii cererii, in special pentru consum casnic si pentru sectorul de productie energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO