Business Internaţional

Aproape 70 de bănci germane mici ar putea falimenta în caz de criză; autorităţile spun că nu se tem

Cu sute de bănci locale şi de economii, sistemul bancar german este unul dintre cele mai fragmentate din Europa

Cu sute de bănci locale şi de economii, sistemul bancar german este unul dintre cele mai fragmentate din Europa

Autor: Catalina Apostoiu

01.09.2017, 00:04 328

Sectorul bancar german este unul ex­trem de fragmentat, doar numărul băncilor mici (al căror bilanţ nu depă­şeş­te 30 miliarde de euro) ridicându-se la nu mai puţin de 1.500, scrie Les Echos. Este însă unul cu puternice legă­turi cu lumea politică.

Când Comisia Euro­peană a pro­pus, în urmă cu câţiva ani, ca Banca Cen­trală Europeană să devină supra­ve­ghe­torul unic al tuturor băncilor din zo­na euro, politicienii germani, printre care ministrul de finanţe Wolfgang Schaeu­ble, au făcut presiuni ca băncile mici să fie exceptate.

Acum, băncile mici germane sunt mo­ni­torizate îndeaproape de auto­ri­tă­ţile naţionale, banca centrală ger­mană (Bundesbank) şi BaFin, „jandarmul“ pieţelor financiare germane.

În cadrul unui studiu asupra impac­tului dobânzilor mici asupra băncilor, auto­rităţile germane au supus băncile mici la teste de rezistenţă pentru a de­ter­mina dacă sunt suficient capitalizate pentru a face faţă unei crize de am­ploare sau unei majorări de dobânzi. Re­zul­tatul? 68 de astfel de instituţii ger­mane (4,5%) nu dispun de suficiente fon­duri proprii şi ar fi teoretic obligate să-şi închidă porţile în eventualitatea deteriorării condiţiilor economice.

Şi totuşi, autorităţile nu sunt îngri­jo­rate. „Ştim care sunt cele 68 de bănci şi de aceea nu suntem îngrijoraţi“, a de­clarat Raimund Roseler, din cadrul BaFin. „Nu vedem nicio bulă imo­bi­lia­ră“, a adăugat Andreas Dombret, mem­bru al boardului Bundesbank, chiar dacă preţurile au urcat cu 50% din 2010.

Autorităţile au observat totuşi că instituţiile au tendinţa de a fi dispuse să-şi asume riscuri mai mari. „Testele de rezistenţă arată că băncile trebuie să evalueze mai atent cât de pregătite sunt în faţa riscurilor“, a avertizat Dombret.

În noiembrie 2014, Banca Centrală a preluat responsabilitatea de supra­ve­ghe­re directă a celor mai mari 120 de bănci din Europa de la authorităţi na­ţio­­­nale ca BaFin şi Bundesbank. Miş­ca­rea a ge­ne­rat obiecţii din partea unor po­li­­ticieni ger­mani şi a băncilor mai mici, care s-au de­clarat preocupate de cos­­turile adi­ţio­nale implicate de aceasta, printre altele.

Banca de dezvoltare Landeskredit­bank Baden-Württermberg chiar a des­chis un proces la Curtea Europeană de Jus­tiţie pentru a se opune deciziei de a fi plasată sub supravegherea directă a BCE.

Cât priveşte studiul Bundesbank referitor la impactul dobânzilor mici asupra băncilor, acesta relevă că poli­tica monetară ultraacomodativă a BCE şi mediul dobânzilor mici pun băncile germane sub o presiune mai mare în raport cu rivalele lor europene, potrivit Les Echos.

Băncile germane se aşteaptă prin urmare la un declin cu 9% al rezultatelor brute în următorii cinci ani.

Din cauza impactului dobânzilor ultra-mici asupra operaţiunilor lor, băncile germane mici anticipează că vor fi forţate să-şi revizuiască modelele de business şi să-şi majoreze comisioanele percepute clienţilor, scrie Financial Times.

Potrivit studiului Bundesbank, băncile mici germane cred că dobânzile mici le vor reduce ROE cu 16% până în 2021.

Studiul arată de ce dobânzile ultra-scăzute din zona euro au generat tensiuni între BCE şi băncile din cea mai puternică economie a regiunii.

BCE a respins criticile Germaniei privitoare la politica sa monetară, făcând apel la bănci să fuzioneze, să-şi închidă din sucursale şi să îmbrăţişeze digitalizarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO