Business Internaţional

BCE este dispusă să accepte intrarea Greciei în default temporar - surse

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

21.07.2011, 15:23 439

Banca Centrală Europeană (BCE) este dispusă săaccepte intrarea Greciei într-un default temporar(incapacitate de plată), măsură care ar face parte dinprogramul anticriză convenit de liderii UE, alături derăscumpărarea obligaţiunilor statului elen, au declarat joi pentruReuters surse oficiale.



Surse din zona euro au afirmat anterior cărăscumpărarea obligaţiunilor Greciei la undiscount faţă de valoarea nominală ar fi cea mai bună soluţie deimplicare a investitorilor privaţi în cel de-al doilea de ajutordestinat statului elen.



Surse apropiate guvernului german şi Băncii Centrale Europene(BCE) au afirmat apoi că BCE ar accepta intrareaGreciei în default selectiv ca parte a soluţionării crizeidatoriilor de stat prin răscumpărarea obligaţiunilor.



Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintelefrancez Nicolas Sarkozy au ajuns la o "poziţiecomună" privind cel de-al doilea pachet de bailout al Greciei, auarătat surse apropiate guvernelor celor două puteri europene.Acordul dintre cei doi lideri a primit şi "binecuvântarea"preşedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, care aparticipat la o parte din discuţii, potrivit unor surse.



La sosirea la summit-ul liderilor europeni care a început joi laBruxelles, Merkel a declarat că se aşteaptă ca reuniunea să deanaştere unui acord pe un program pentru Greciacare să pună capăt crizei.



"Mă aştept că vom putea să convenim pe un nou program pentruGrecia. Este un semnal important. Cu acest program, vrem să abordămproblemele de la rădăcină", a afirmat ea, fără a oferi altedetalii.



Ministrul olandez al Finanţelor, Jan Kees deJager, a declarat pe de altă parte că intrarea Greciei înincapacitate de plată temporar, selectiv, pe unele datorii, esteacum o posibilitate. BCE s-a opus vehement până acum unui defaultîn zona euro.

"Precondiţia de a preveni un default selectiv a fostînlăturată", a afirmat el în Parlamentul olandez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO