Business Internaţional

Bonusurile sefilor cresc cu o treime

27.08.2003, 00:00 14



Bonusurile platite directorilor britanici au crescut in medie cu 29% in ultimul an financiar, in ciuda reducerii drastice a castigurilor si a cursului bursier al actiunilor.



Bonusurile primite de directorii din comapniile care intra in structura indicelui bursier FTSE 100 trecut de 850.000 dolari, ducand media remuneratiilor la aproape 2 milioane dolari. Cele mai grase bonusuri le-au incasat Stanley Fink, de la Man Group si Michael Dobson de la Schroders, care au primit 5,2 milioane dolari, si respectiv 4,25 milioane dolari, conform datelor furnizate de Bloomberg.



Actionarii ar putea incepe sa ceara explicatii referitoare la modul in care sunt compensati directorii, incurajati denoua legislatie care le permite, incepand cu acest an, sa respinga propunerile de bonusuri. Investitorii GlaxoSmithKline, al doilea producator de farmaceutice din lume, au fortat compania, in luna mai, sa reduca la 28 de milioane de dolari compensati acare va fi acordata directorului executiv Jean-Pierre Garnier in cazul in care va fi concediat.



"Se aduc multe critici sistemului actual si sper ca asta va genera, in timp, structuri de recompensare mai adecvate", spune Anita Skipper, seful departamentului de corporate governance al unui fond londonez de investitii.



Dintre cele 100 de companii care intra in structura FTSE, 23 nu au reusit sa obtina sprijinul investitorilor pentru schemele de remuneratie ale echipei de top management de la o cincime din actionarii lor, conform datelor furnizate de Pensions & Investments Research Consultants. "Este tot mai dificil pentru companii sa justifice ceea ce actionarii percep ca plata excesiva pentru o performanta modesta", spune Andy Fleming, purtator de cuvant al asociatiei nationale a fondurilor de pensii. "Tendinta aceasta este una buna".



Performanta redusa



Bonusurile anuale sunt considerate cea mai buna metoda de a obtine performate pe termen scurt. Datele furnizate de Bloomberg nu includ optiuni sau contributii suplimentare la fondul de pensii, iar datele se refera la bonusurile specificate in rapoartele anuale ale companiilor. Un numar de 27 de companii au platit in 2002 bonusuri mai mari directorilor executivi, chiar daca performanta financiara a acestora a fost mai slaba. Anul acesta bonusurile au ajuns la 88% din totalul salariilor medii, care au crescut cu circa 9,4%, la 626.800 lire sterline.



Diferenta cea mai vizibila intre performanta slaba a companiei si bonusurile incasate de directori este sesizabila la Aviva, al doilea asigurator britanic, la BG Group, fostul monopol pe gaze naturale, si la retailerul Dixon Group. Aviva a dublat bonusul directorului sau, Richard Harvey, la 660.000 lire sterline, si a raportat o pierdere de 551 milioane lire sterline, de la profitul de 242 milioane lire sterline in 2001. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24