Business Internaţional

Ce s-ar fi intamplat daca moneda euro nu ar fi existat? Crizele monetare ar fi impanzit economiile „slabite” din Occident

Ce s-ar fi intamplat daca moneda euro nu ar fi existat? Crizele monetare ar fi impanzit economiile „slabite” din Occident
07.01.2010, 00:00 194

Cum ar fi aratat astazi Europa daca nu exista moneda euro? Inconditiile actualei crize financiare, ce are o amploare mondiala,euro si-a confirmat scopul. Statele periferice ale uniuniieconomice si monetare alcatuita din 16 membri ar fi avut de suferitmai mult de pe urma unor crize ale monedelor lor nationale,considera editorialistul Martin Wolf in cotidianul Financial Times.Intr-un peisaj monetar mozaicat, cel mai probabil marca germanasi-ar fi confirmat suprematia, in timp ce monedele Greciei,Irlandei, Italiei, Portugaliei si Spaniei ar fi intrat pe o pantaputernic descendenta in raport cu aceasta.

La 1 ianuarie 1999 au fost introduse pe piata primele monedeeuro. In cei 11 ani ce s-au scurs de la aparitie, moneda unica areusit sa se impuna ca o moneda de referinta pe pietele mondiale,iar in conditiile crizei financiare sa depaseasca dolarul american,lira sterlina si yenul japonez.

O umbrela de stabilitate

Aparitia monedei euro a venit insotita atat de avantaje, cat side dezavantaje pentru statele membre.

Principalul avantaj il reprezinta eliminarea pericolului unorcrize monetare, in special pentru statele mai putin dezvoltate alegrupului ce numara in prezent 16 membri.

"Daca moneda euro nu ar fi existat, atunci ar fi fost ovolatilitate mult mai mare pe monedele tarilor din zona euro", estede parere Laurian Lungu, managing partner la firma Macroanalitica."Aceasta moneda a reprezentat o umbrela de stabilitate pentrutarile afectate de dezechilibre structurale."

In lipsa unei monede euro ar fi aparut de asemenea diferente lanivel de politica monetara, iar acest lucru ar fi putut fi observatla nivelul ratei dobanzii.

Daca euro nu ar fi aparut in peisajul financiar "ar fi aparutdiferente intre ratele dobanzii din fiecare stat", mai spuneLaurian Lungu. "Riscul de tara pentru statele periferice precumGrecia, Spania sau Irlanda ar fi fost mai mare", adauga el.

Moneda euro a adus cu sine o politica monetara comuna pentrutoate statele membre. O politica monetara unitara are insa sidezavantaje, care se fac simtite atunci cand apare o criza sau candun stat, al carui nivel de dezvoltare economica este mai mic,trebuie sa faca o serie de ajustari.

"Unul dintre avantajele uniunii economice si monetare estereprezentat de eliminarea riscului valutar. Insa exista si reversulmedaliei, astfel ca, in conditiile in care o economie prezintaanumite dezechilibre care ar putea fi ajustate mai usor printr-unmix de politici economice, instrumentele de politica monetara(dobanda si curs de schimb) nu mai sunt la dispozitiaautoritatilor, doar instrumentele de politica fiscala ramananddisponibile. Iar costurile de ajustare in astfel de situatii arputea fi mai mari", este de parere Catalina Molnar, senioreconomist al RBS Bank Romania.

Euro vine insotit si de dezavantaje

In plus, necesitatea realizarii convergentei reale inainte deadoptarea monedei euro este foarte importanta, deoarece daca oeconomie este mult in urma celorlalte, procesul de convergentareala ar putea crea noi dezechilibre care vor fi dificil decorectat doar prin politica fiscala si de venituri, explicaMolnar.

"De exemplu, o economie care creste mai repede decat mediauniunii presupune presiuni inflationiste mai mari decat media, careinsa vor fi necorelate cu dobanda unica a uniunii, ajungandu-se ladobanzi reale foarte relaxate, ceea ce ar putea supraincalzieconomia. Indatorarea ar putea creste excesiv, la fel ca riscurilepe termen lung", mai spune ea.

Zona euro este marcata de disparitati

Cel mai concludent exemplu il reprezinta situatia actuala aGreciei si a Spaniei. Nevoite sa ia masuri pentru a impiedicaeconomiile lor sa se afunde si mai puternic in recesiune, acestestate au apelat la majorararea cheltuielilor si a datorieipublice.

Acum, in conditiile in care veniturile au scazut considerabil,iar datoria a ajuns la niveluri record, statele sunt nevoite sa isiajusteze dezechilibrele fiscale si bugetare pentru a evita intrareain faliment national. Cu toate acestea, daca moneda europeana nu arfi existat, probabil ca si economiile celor doua tari ar fi evoluatdiferit, in conditiile in care ar fi avut acces la mai multeparghii care sa sustina cresterea economica.

Pentru pilonii de baza ai acestei grupari, aparitia monedei euroa fost atat un eveniment fericit, cat si unul nefericit. Germaniaeste cea mai dezvoltata economie europeana. Daca moneda euro nu arfi aparut in urma cu 11 ani, in conditiile crizei financiareactuale, marca germana ar fi fost moneda cea mai puternica dinregiune. In aceste conditii companiile locale ar fi avut de suferitla export, produsele lor urmand a fi mai scumpe.

"Germania are o piata de desfasurare mare, iar economia statuluise bazeaza pe exporturi, in special pe cele de capital. Daca ar maifi existat inca marca germana, atunci aceasta s-ar fi apreciat, iarcompaniile locale ar fi intampinat dificultati la export", spuneLaurian Lungu.

Putem spune astfel ca, aparitia monedei unice europene a adus cusine o serie de schimbari pentru toate tarile. In lipsa ei, cel mairealist scenariu sugereaza ca peisajul european ar fi fost inprezent macinat de crize monetare.

Cum a ajutat euro Slovacia si Slovenia?

Cei mai noi membri ai zonei euro sunt Slovacia (2009) siSlovenia (2007), doua state din Europa Centrala si de Est. Unuldintre cele mai importante avantaje il reprezinta stabilitateamonetara, in conditiile in care monedele Romaniei, Ungariei, Cehieisau Poloniei au avut fluctuatii puternice in aceasta perioada. Inceea ce priveste scaderea economica

(-7,4% in cazul Sloveniei si -5,8% pentru Slovacia), ratasomajului (care in Slovacia a fost de 12,3% in 2009, peste nivelultuturor celorlalte state din Europa Centrala si de Est), datoriapublica (situata pentru toate statele cu exceptia Poloniei sub 40%)si rata inflatiei (de 0,9 si respectiv 1,1% pentru Slovenia siSlovacia), nu exista mari diferente intre toate statele dinregiune. "Pentru aceste state conteaza si cat de integrate erauinainte de aderare. Atat Slovacia, cat si Slovenia sunt tari mici,iar acest lucru le-a ajutat. A contat de asemenea faptul ca au fosteconomii deschise, cu o structura economica potrivita", este deparere Laurian Lungu.

Grecia trebuie sa se descurce singura

Presiunea asupra Greciei creste dupa ce Juergen Stark, membru alconducerii Bancii Centrale Europene, a spus ca in cazul in cazulunui faliment national, Uniunea Europeana nu va interveni. Monedaeuro a reactionat "la auzul" acestei vesti, depreciindu-se cu 0,5%,pana la un raport de schimb de 1,43 dolari pentru o monedaeuropeana.

"Pietele se amagesc crezand ca la nevoie celelalte state membrevor baga mana in propriile buzunare pentru a ajuta Grecia", a spusStark, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Stark a mai adaugat ca in ultimii ani Grecia nu a reusit sa isitina in frau situatia finantelor publice si nu a incercat nici saisi imbunataseasca pozitia pe piata mondiala din punct de vedere alcompetitivitatii.

"Tratatele promoveaza clauza de non-rescue (statele nu trebuiesalvate - n. red.), iar regulile trebuie respectate", a mai spusel.

Grecia a negat insa speculatiile conform carora va avea nevoiesa fie salvata de celelalte state membre ale gruparii.

"Nu avem nevoie de ajutorul nimanui, este evident ca facem totce este necesar pentru a reduce deficitul si pentru a tine subcontrol cheltuielile", a spus ministrul de finante grec, GeorgePapaconstantinou.

Declaratiile lui Papaconstantinou urmeaza a fi verificate deautoritatile Uniunii Europene. Planul, pe care Grecia l-a facutpublic la sfarsitul anului trecut si care expunea modul in carestatul va actiona in directia reducerii celui mai mare deficitbugetar din zona euro, va trebui sa treaca de primul test decredibilitate, deoarece oficialii UE merg la Atena pentru a analizapropunerile guvernamentale privind sistemul fiscal si cheltuielilebugetare.

O delegatie alcatuita din oficiali ai comisarului pentru afacerieconomice si monetare Joaquin Almunia urmeaza sa mearga pentru treizile la Atena, un pas neobisnuit pentru autoritati, potrivit unuioficial al UE, care a refuzat sa isi faca publica identitatea.Atentia intregii lumi s-a indreptat catre Grecia dupa ce guvernulales in octombrie a anuntat ca deficitul bugetar al statuluimediteranean ar fi putut atinge in 2009 12,7% din PIB, de pestepatru ori mai mult decat limita impusa de UE, de 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO