Business Internaţional

China îşi lasă moneda să se aprecieze după un raport favorabil al americanilor

Autor: Catalina Apostoiu

30.05.2011, 23:43 118

Yuanul a atins un maxim record în raport cu dolarul după ceTrezoreria americană a declarat că moneda chineză este subevaluată,dar nu şi manipulată, potrivit BBC News.
Banca Populară a Chinei a fixat valoarea yuanului la 6,4856 unităţiîn raport cu dolarul la începutul săptămânii.

China a fost acuzată de Statele Unite şi alte economii dezvoltatecă îşi menţine în mod artificial valoarea mo­ne­dei la un nivelscăzut pen­tru a-şi impulsiona expor­turile. Statele Unite şi alteeco­nomii importante au arătat că politica Chinei de menţinere amonedei locale la un nivel scăzut conferă un avantaj incorectproducă­torilor acestei ţări.

Există în acelaşi timp temeri că politicile mone­tare ale Chineisunt de ase­menea parţial responsabile pentru dezechilibreleco­merciale majore cu partenerii acesteia.

Deşi au existat apeluri repetate în Statele Unite pentruetichetarea Chinei drept un manipulator monetar, Beijingul asusţinut mereu că este dispusă să permită monedei sale să seaprecieze, dar că ritmul va fi unul gradual, o apreciere bruscăurmând să aibă un efect negativ asupra economiei sale.

Ca semn că este dispusă să permită o apreciere a monedei sale,China a relaxat banda de variaţie a yuanului faţă de dolar în iunie2010. De atunci, yuanul s-a apreciat cu peste 5% în raport cumoneda americană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO