Business Internaţional

China nu vrea sa mai depinda de resursele altora

11.10.2004, 00:00 18



Planurile Chinei de a achizitiona compania Noranda, gigantul canadian din industria miniera, pentru aproape 5 mld. de dolari, reprezinta cea mai mare tranzactie facuta de China pentru a-si asigura resursele pentru a potoli setea nestavilita a industriei chineze aflata in continua expansiune. Reprezinta un punctul de inflexiune in strategiile companiilor chineze, scrie Financial Times.



Achizitia propusa de catre Minmetals, una dintre cele 53 de intreprinderi de profil aflata in proprietatea statului chinez, arata clar intentiile autoritatilor de la Beijing de face investitii folosind o parte din rezervele sale valutare de 480 mld. de dolari pentru a diminua dependenta economiei de resursele straine.



Aceasta reflecta politica "mai deschisa", initiata de fostul presedinte Jiang Zemin, care urmareste sa incurajeze cele mai importante corporatii chineze sa investeasca peste hotare.



Ceea ce aduce nuanta de noutate este maniera de achizitie propusa. Companiile chineze de stat s-au concentrat pe cumpararea de resurse, achizitionand actiuni in campuri petrolifere, rezerve de gaze naturale si rezerve minerale. Odata cu tranzactia Noranda, este evidenta o importanta schimbare strategica.



"Pana acum, companiile chineze cumparau preponderent active; nu au recurs in trecut la preluari de corporatii", spune Gordon Paterson, directorul diviziei de investitii a filialei Asia-Pacific a Citigroup.



"Fata de achizitiile de active din trecut, achizitia companiei Noranda va determina o metamorfoza completa a strategiei Minmetals", a adaugat el.



Analistii considera ca firmele chineze se tem ca integrarea acestor achizitii externe sa nu fie compromisa de lipsa know-how-ului managerial si a resurselor financiare, si exista o oarecare precautie inainte de a intra in competitie cu concurentii straini pentru preluarea companiilor listate la bursa.



Dar, Paterson crede ca un succes in achizitia planuita de Minmetals, care se zvoneste ca ar fi supralicitat pentru compania braziliana CVRD, va risipi aceste temeri si va deschide si altor grupuri chineze posibilitatea de a recurge la achizitii similare.



Totusi, unii bancheri au afirmat ca oferta Minmetals a evidentiat ca firmele chineze se afla totusi in pericol de a plati mai mult decat face pentru activele straine.



"Daca Minmetals va completa un cec consistent si va prelua Noranda, aceasta va incuraja si alti vanzatori sa pretinda preturi mai mari", a declarat un director de la banca M&A.



"In aceasta perioada, cei care vor sa vanda active in rezerve naturale, se asteapta intotdeauna ca oferta cea mai generoasa sa vina din partea companiilor din China", a constatat acelasi director.



Achizitia companiei Noranda, care se preconizeaza ca se va incheia la mijlocul lunii noiembrie, va surclasa toate investitiile anterioare ale companiilor chineze care aveau ca obiect corporatii internationale.



Compania va aloca sumele necesare preluarii din rezervele financiare existente si din creditele acordate de Banca de Dezvoltare din China. De asemenea, Citigroup analizeaza posibilitatea creditarii suplimentare a companiei.



Un consortiu format din companii de stat, incluzand Baoshan Iron & Steel, Citic Investment, Jiangxi Cooper si Taiyuan Iron & Steel, sustin achizitia, facand parte din trustul special conceput in jurul Minmetals cu scopul principal de a cumpara Norada.



Minmetals, care desfasoara activitati in domeniul industriei feroase, a otelului, a metalelor neferoase, materiilor prime si produselor metalice si electrice, a obtinut in 2003 venituri totale de 11,68 mld. dolari si detine active in valoare de 5,3 mld. dolari, situandu-se pe locul 22 in clasamentul celor mai mari companii din China, dupa marimea veniturilor.



In acest an, veniturile sale s-au majorat, activitatile companiei fiind impulsionate de explozia cererii chineze pentru minereuri, precum cele de aluminiu si fier.



Bancherii cred ca urmatorul sector, in care se va manifesta apetitul economiei chineze, va fi cel petrolier.



Este cunoscut interesul din ce in ce mai mare al companiei PetroChina, in a cumpara companii petroliere din fostele state sovietice din Asia Centrala si Ecuador, unde a analizat activele detinute de canadienii de la EnCana. Unii analisti estimeaza valoarea acestor active la peste 1,5 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO