Business Internaţional

China pune frână economiei şi o reorientează către consum intern

China pune frână economiei şi o reorientează către consum intern

Autor: Livadariu Andreea

28.02.2011, 23:52 36

Autorităţile de la Beijing vor să încetinească ritmul decreştere economică până la 7% pe an şi să îşi reorganizezeeconomia, a doua ca mărime din lume, mutând accentul dinspreexporturi spre consum intern, conform planului cincinal ce va intraîn vigoare începând de astăzi, scrie The Wall Street Journal.

O altă ţintă a guvernului este temperarea inflaţiei.

Planul cincinal pentru perioada 2011-2015 reprezintă unimportant semnal că priorităţile guvernului chinez vizeazăreducerea dependenţei de exporturi în favoarea stimulării cereriiinterne. Anunţul vine într-o perioadă în care marile companii seluptă să profite la maximum de potenţialul imens al populaţiei de1,3 miliarde de locuitori a Chinei şi de veniturile tot mai mariale acesteia.

De exemplu, Audi, Mercedes şi BMW, cei mai importanţiproducători de maşini de lux, caută soluţii pentru a majoraproducţia pentru că nu mai fac faţă cererii de maşini venitădinspre China, în timp ce lanţul de restaurante fast-food KFCdeschide câte o nouă locaţie pe zi. China este de altfel şi cea maimare piaţă auto din lume, cu vânzări anuale de 18 mil. unităţi.

Totuşi, ţintele de creştere economică s-au dovedit greu de atinsîn ultimii ani. Planul cincinal precedent, anunţat în anul 2006, aavut o ţintă a creşterii economice de 7,5%, însă economia a avansatcu un ritm de 11,1%. Ultima dată când China a înregistrat ocreştere de 7% a fost în 2001, când colosul asiatic se recupera depe urma crizei financiare care lovise Asia.

La summitul G20 organizat luna trecută, SUA împreună cucelelalte mari economii ale lumii au făcut presiuni asupra Chineiîn vederea "rebalansării" creşterii sale economice care se bazeazăpreponderent pe exporturi masive.

Creşterea economică ameţitoare a Chinei a venit pe fondulinvestiţiilor masive în industrie, generând în ultimii zece ani ocreştere economică medie de 9%, dar şi costuri usturătoare, precumpoluarea masivă a mediului înconjurător, inegalitate între claselesociale şi corupţie.

Mai mulţi economişti din China susţin că ritmul de creştere aeconomiei nu este sustenabil, dată fiind populaţia îmbătrânită şilipsa unor alternative pentru exporturi în ceea ce priveştestimularea creşterii economice.

China a depăşit în acest an Japonia în clasamentul celor maimari economii ale lumii, avansând pe locul al doilea după StateleUnite. Statutul de superputere economică a fost recunoscut statuluiasiatic, deşi China rămâne una dintre cele mai sărace ţări dinpunctul de vedere al veniturilor. Venitul mediu anual în zonelerurale este de 861 $, în timp ce în oraşe acesta se ridică la 3.153$, adică 260 $ pe lună. Pentru comparaţie, venitul mediu anual înSUA este de 52.000 de dolari.

Noile obiective economice ale Chinei au dus la naşterea unuiparadox: în timp ce ma-joritatea statelor lumii se străduiesc săaccelereze creşterea economică, pentru a-şi redresa economiile depe urma crizei financiare, China încearcă din răsputeri să punăbariere maratonului la care şi-a înscris economia.

"Oficialii chinezi nu sunt împotriva creşterii economice, darîşi dau seama că nu sunt în prezenţa unei economii sănătoase caresă ofere beneficii pentru cea mai mare parte a populaţiei", a spusWen Jiabao, primul-ministru al Chinei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO