Business Internaţional

CIA a spionat complexul lui Osama ben Laden dintr-o casă din Abbottabad

Autor: Mediafax

06.05.2011, 10:13 157

CIA avea o casă securizată în oraşul pakistanez Abbottabad, deunde o echipă de spioni a supravegheat timp de câteva lunicomplexul în care a fost ucis Osama ben Laden, într-o operaţiune aforţelor speciale ale SUA, au declarat oficiali americani, citaţide Washington Post în ediţia electronică.

Instalaţia secretă a CIA era folosită ca bază de operaţiunipentru una dintre cele mai sensibile misiuni de colectare deinformaţii din istoria recentă a agenţiei americane, care s-a bazatpe informatori pakistanezi şi alte surse care au ajutat lareconstituirea vieţii de zi cu zi a ocupanţilor complexului în carea fost găsit ben Laden.

Activitatea de supraveghere a făcut parte dintr-o ofensivădemarată după descoperirea unui complex suspect, în august, şi încare a fost folosit tot arsenalul american de la imagini prinsatelit, la ascultarea convorbirilor din interiorul clădirii.Efortul a fost aşa de mare şi de costisitor, încât CIA a mers înCongres în decembrie pentru a cere zece milioane de dolari pentrufinanţarea lui, au precizat oficialii.

Majoritatea capacităţilor de supraveghere au rămas în zonă pânăla executarea raidului de către comandourile Navy Seal. Casasecurizată a agenţiei nu a jucat niciun rol în raid şi a fostînchisă, în parte din cauza temerilor privind echipamentele CIAdupă această operaţiune dar şi pentru că activitatea agenţiei aiciera considerată încheiată.

În pofida faptului că oficialii au descris această misiune dreptun efort extraordinar de concetrat de colectare de date care a dusla operaţiune, agenţia nu a putut realiza o fotografie a lui benLaden în complex înaintea raidului şi nici înregistra voceamisteriosului bărbat a cărui familie ocupa etajul al doilea. Citiţimai mult despre cum îl spiona CIA pe Osama bin Laden pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO