Business Internaţional

Cine sunt vicepremierii

 Cine sunt vicepremierii

Autor: Iulian Anghel

08.11.2012, 12:05 264

La Beijing s-a deschis Cel de-al 18-lea-lea Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC) care va alege conducerea ţării pentru următorii 10 ani. Preşedinte al Chinei va fi Xi Jimping, el urmând să preia funcţia, în ianuarie viitor, de la Hu Jintao. Premier va fi Li Keqiang. Alte două figuri cheie în cadrul viitoarei conduceri ai Chinei vor fi vicepremierii.

Iată cine sunt ei:

Wang Qishan

Potrivit BBC, el este cunoscut liderilor occidentali ca o figură cheie în discuţiile despre economia globală şi despre legăturile Chinei cu Statele Unite. Este comparat cu mentorul său politic, fostul premier Zhu Rongji. Este considerat a fi un lider care se pricepe la gestionarea conflictelor, fiind poreclit „pompierul-şef”. 

Zhang Dejiang a fost ales în această primăvară să-l înlocuiască pe Bo Xilai, o figură promiţătoare a partidului, căzut în dizgraţie după ce soţia sa a fost acuzată de asasinat, iar numele său „şters” din lista viitoarei conduceri la vârf a Chinei (se speculează că la ca mijloc este o răfuială de partid). Este expert în relaţiile cu Coreea de Nord – a studiat doi ani la Phenian. Este fiul unui general al armatei chineze. Se opune intrării în partid a oamenilor de afaceri şi are o atitudine dură faţă de presă şi faţă de orice protest împotriva „orânduirii”. A fost numit vicepremier în 2008 şi este unul dintre puţinii lideri din actuala garnitură care îşi va păstra funcţia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO