Business Internaţional

Cine susţine, de fapt, economia Chinei?

Cine susţine, de fapt, economia Chinei?

Autor: Iulian Anghel

08.11.2012, 10:59 4437

Astăzi se deschide la Beijing cel de-al 18-lea congres al Partidului Comunist Chineze (PCC) în cursul căruia trebuie să fie numiţi noul preşedinte al Republicii Populare şi primul său ministru.

Xi Jinping (60 de ani) va fi viitorul şef al comuniştilor chinezi şi al ChineiLi Keqiang, va fi probabil viitorul prim-ministru.

Indiferent de cine va conduce China în următorii 10 ani (XI Jinping va avea cel mai probabil două mandate de câte cinci ani), sfidările cărora trebuie să le facă faţă ţara sunt enorme. Economia care creşte de zece ani cu procente neverosimile – 8-9%, dă semne de oboseală. Pericolul supraîncălzirii este real.

În 2011, venitul brut total al companiilor publice chineze atingea 30.300 miliarde de yuani, adică 64% din PIB-ul Chinei. Aceste companii, în majoritate sau complet controlate de stat, reprezentă, deci, o mare parte a economiei Chinei. Anul trecut, Institutul de Economie Tianze a publicat un raport copleşitor care punea în lumină ineficienţa acestor societăţi. Acest raport stabilea că, în perioada 2001 – 2009, întreprinderile de stat înregistraseră o rată medie anuală de profit de 8,1 la mie. Totuşi, dacă scazi din aceasta subvenţiile de stat masive primite de astfel de companii, randamentul mediu anual scade spectaculos la minus 6,29 la mie. Astfel de cifre rar întâlnite arată, potrivit Institutului Tianze, citat de Les Echos, cât de puţin rentabile sunt companiile chineze de stat, dar şi nivelul la care sunt subvenţionate. Societăţile de stat chineze sunt departe de a fi companii ca oricare altele. Au surse de finanţare mult mai mari decât oricare alte companii, ceea ce le permite să dezvolte proiecte de investiţii considerabile. Aceste companii nu beneficiază doar de un statut privilegiat. Din cauza dimensiunii lor şi a poziţiei de monopol ele cauzează distorsiuni majore în sfera economiei, mai ales în termeni de alocare a resurselor disponibile. Trebuie deci reorganizate, închise, reduse ca dimensiune, trebuie să fuzioneze între ele şi chiar trebuie ca anumite active sau ramuri să fie vândute, spune economiştii care sunt atenţi la evoluţia economiei chineze.

Cine este Xi Jinping, viitorul preşedinte al Chinei

Cine este Li Keqiang, viitorul premier chinez

Cine sunt vicepremierii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO