Business Internaţional

Citigroup a fost "concediat" intr-o tranzactie in valoare de 700 mil. dolari

10.07.2003, 00:00 15



Citigroup, cel mai mare grup financiar din lume, a pierdut dreptul de a intermedia vanzarea unui pachet de actiuni in valoare de 700 milioane $ al companiei First Financial Holding, in urma unei dispute privind pretul de oferta al actiunilor.



Operatia de vanzare a unui miliard de actiuni de catre grupul First Financial - proprietarul celei de-a 4 banci din Taiwan dupa marimea activelor - a fost alaltaieri pe punctul de a fi abandonata deoarece investitorii contactati de Citigroup au cerut ca vanzarea sa se realizeze cu un discount de 30% fata de cotatiile curente ale actiunilor.



Limita maxima a discountului cu care First Financial Holding a acceptat sa-si vanda actiunile a fost stabilita la 10%.



"In timpul tranzactiei am avut o serie de neintelegeri cu Citigroup asupra unor elemente, printre care s-a numarat si pretul," a afirmat presedintele FFH, Ray Dawn." Nu consideram ca pretentiile investitorilor contactati de Citigroup sunt intemeiate. Vanzarea se va desfasura insa conform planului iar Deutsche Bank va intermedia intreaga operatiune."



Oferta de vanzare lansata de First Financial, grup controlat in proportie de 40% de catre stat, urmareste strangerea de fonduri ce vor fi destinate echilibrarea balantei bancii First Commercial, aflata in proprietatea grupului. First Commercial a avut pierderi de 26,4 mld. $ pe primele 9 luni ale anului trecut, generate in principal de creditele neperformante pe care le-a acordat.



Oficiali din cadrul Citigroup au afirmat ca acest incident ar putea dauna imaginii grupului, considerand in schimb ca evaluarea pretului de vanzare al actiunilor a fost corecta.



Daca Citigroup ar fi participat la intermedierea tranzactiei ar fi primit o suma estimata la 9 milioane $.



"Suntem foarte curiosi daca Deutsche Bank va putea obtine un pret mai bun pentru actiunile FFH."



Purtatorul de cuvant al diviziei Deutsche Bank din Hong Kong, Michael West, a refuzat sa faca comentarii pe baza acestui subiect.



Acest incident nu face decat sa confirme trendul de reducere al pretului cu care companiile isi vand actiunile, pe fondul celui mai mare declin al ofertelor publice de vanzare din 1979 si pana in prezent.



Cele mai afectate sunt companiile din Asia, care anul acesta au strans fonduri cu 50% mai mici fata de anul trecut prin vanzarea de actiuni.



De acest declin vrea sa profite guvernul din Taiwan, care intentioneaza sa ofere spre vanzare actiuni ale bancilor pe care le controleaza, Hua Nan Financial Holdings si Chang Hwa Commercial Bank. Avand in vedere dimensiunea pietei financiar-bancare din Hong- Kong, unde concureaza peste 50 de banci si alte 300 institutii de credit, ofertele adresate investitorilor trebuie sa fie foarte stimulante pentru a putea fi subscrise cu succes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24