Business Internaţional

Coroana cehă conduce plutonul aprecierilor monedelor din regiune

Coroana cehă conduce plutonul aprecierilor monedelor din regiune
01.08.2010, 23:12 28

Monedele statelor din Europa Centrală şi de Est s-au apreciat înlinie în ultima lună, semn că în condiţiile în care panica generatăde criza datoriilor din zona euro s-a mai diminuat, investitoriiîşi întorc iar privirea către Est, scrie Bloomberg.Cea maiperformantă a fost coroana cehă, care la sfârşitul luniiînregistrase o apreciere cu 3,5% faţă de valoarea din 1 iulie, pânăla un curs de 24,8362 coroane pentru un euro. Pe poziţia secundăs-a aflat zlotul polonez cu un avans de 2,7%, urmat de leulromânesc cu 2,44%. Pe ultima poziţie se situează forintul maghiar,care a câştigat doar 0,21%.

Situaţia economică din Ungaria şi-a pus amprenta asupra monedeinaţionale. Guvernul de la Budapesta a decis luna trecută să rupărelaţiile cu Fondul Monetar Internaţional, după ce cele două părţinu au putut cădea de acord asupra unor aspecte precum reducereasalariului guvernatorului băncii centrale şi suprataxarea băncilor.Totuşi moneda nu a fost foarte puternic afectată, ca de altfel nicibursa sau economia, deoarece decizia Ungariei a fost apreciată deunii analişti şi economişti.În trimestrul doi însă, monedelestatelor estice au fost cei mai slabi performeri, în frunte cuforintul şi zlotul polonez.

"Monedele naţionale ale ţărilor din Europa Centrală şi de Est auavut cea mai slabă evoluţie în trimestrul doi, însă revenireaapetitului pentru risc pe pieţele internaţionale ar putea produce oschimbare a situaţiei, astfel încât preţul activelor să aibă oevoluţie deosebit de bună", a spus David Lubin, şefuldepartamentului de pieţe emergente în cadrul conglomeratuluifinanciar Citigroup.Forintul maghiar a fost cel mai slab performerla nivel mondial în trimestrul doi, depreciindu-se cu 6,7%, Pepoziţia secundă s-a situat zlotul polonez, al cărui declin a fostde 6,6%. Podiumul perdanţilor a fost completat de leul românesc, cuo scădere de 6,2%. Situaţia a luat însă o altă turnură începând culuna iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO