Ceea ce a mai rămas după restructurarea Getin Noble Bank, până în urmă cu câţiva ani una dintre cele principalele bănci comerciale din Polonia, a fost cumpărat de fondul american de investiţii alternative Cerberus Capital Management. Firma de private equity care poartă numele unui câine monstruos din mitologia greacă a făcut mai multe incursiuni pe piaţa bancară europeană, iar cea mai cunoscută este cea în care a plecat cu coada între picioare din Germania. Cerberus este condus de Steve Feinberg, unul din aliaţii de bază ai fostului preşedinte american Donald Trump.
Achiziţionarea a 100% din VeloBank, succesorul băncii poloneze restructurate forţat Getin Noble Bank, de către Cerberus aminteşte, pe de o parte, că sistemul bancar european are verigi slabe, inclusiv în Europa de Est, iar pe de alta că investitorii americani pătrund tot mai adânc în sectoarele economice strategice ale Uniunii Europene. Iar acest lucru vine cu un preţ. Uneori pariurile americanilor dau greş. Aşa a fost cazul în Germania.
În 2022, fondul şi-a vândut în pierdere cu 20% două cincimi din activele pe care le deţinea la cele mai mari bănci germane, Deutsche Bank şi Commerzbank. Acesta a fost rezultatul unei investiţii de patru ani care a arătat cât de dificil este să forţezi schimbări la băncile mari, dar şi limitele strategiei firmei lui Feinberg, după cum scrie Reuters.
Cu o participaţie de 5% la Commerzbank şi una de 3% la Deutsche, investitorul american nu a avut capacitatea de a schimba managementul sau de a influenţa strategia. Un acord de consultanţă cu Deutsche s-a concentrat în principal pe domenii restrânse, cum ar fi managementul lichidităţii, potrivit unor surse apropiate situaţiei.
În timp ce Cerberus a obţinut schimbarea de management dorită la Commerz, participaţia de 15% a guvernului a oferit statului german controlul. Iar postul de preşedinte i-a revenit lui Hans-Jörg Vetter, în ciuda faptului că Cerberus i-a pus la îndoială calificările. Dacă Germania este cea mai mare economie europeană, Polonia este cea mai mare economie est-europeană. Acolo, Cerberus s-a oferit să investească în VeloBank 1,075 miliarde zloţi (250 milioane euro), din care 700 de milioane de zloţi sunt recapitalizare, potrivit The Warsaw Voice.
Tranzacţia se va finaliza dacă Cerberus obţine toate avizele, inclusiv de la Comisia Europeană. Când Getin Noble Bank a fost forţată de autorităţile poloneze să intre în restructurare, în 2022, ocupa locul zece în funcţie de active în clasamentul băncilor poloneze şi risca să falimenteze. Banca avea 300 de subsidiare şi 2.800 de angajaţi. Cu un an înainte înregistrase pierderi de peste un miliard de zloţi. Operaţiunile i-au fost salvate de un mecanism de protecţie format de cele mai mari opt bănci poloneze.
Astfel s-au sfârşit ambiţiile fondatorului, Leszek Czarnecki, într-o vreme cel mai bogat om din Polonia, de a construi o bancă de top. Strategia lui de a acapara piaţa cu creditare agresivă a dat greş când creditele, mai ales cele în franci elveţieni, au devenit toxice. Banca a început să se prăbuşească în 2018, după ce ziarele Gazeta Wyborcza şi Financial Times au arătat că preşedintele de atunci al Autorităţii de Supraveghere Financiară i-a cerut lui Czarnecki bani în schimbul unui tratament preferenţial pentru banca sa.
Astfel publicul polonez a aflat că Getin are probleme şi a început să-şi retragă economiile de acolo. Conversaţia cu oficialul polonez ar fi fost înregistrată în secret de omul de afaceri. Neîncrederii i s-a adăugat criza creditelor în monedă străină în care clienţii au atacat în justiţie clauzele de indexare impuse de bancă.
Criza a lovit tot sistemul bancar polonez, dar Getin se afla deja într-o situaţie financiară dificilă. Portofoliul de impoteci în valută era de patru ori mai mare decât capitalul sub formă de equity, cerinţele de capital nu mai erau îndeplinite, iar provizioanele erau insuficiente.
În 2020, după lovitura dată de pandemie, dobânzile au fost tăiate până la zero, ceea ce a redus veniturile din dobânzi. O lovitură a fost şi introducerea „vacanţei creditelor“ în 2022. Czarnecki n-a mai adus bani în banca sa. Ultima recapitalizare o făcuse în 2018 şi a fost superficială. De altfel, autorităţile poloneze l-au amendat pe acesta cu echivalentul a patru milioane de euro, reproşându-i „atitudinea iresponsabilă“ care nu mai poate fi „tolerată“.
Cerberus vede oportunităţi în astfel de probleme. Până la urmă, cumpărarea VeloBank poate fi văzută ca o confirmare că banca poloneză poate atrage investitori străini. Oferă o doză mare de încredere. Investitorul american a pus ochii pe cele două mari bănci germane când acestea se clătinau şi se discuta despre fuziunea lor. A impus schimbări radicale la creditorul austriac Bawag şi la Hamburg Commercial Bank. Controlează activităţile de retail bancar din Franţa ale HSBC.
Firma a cumpărat şi operaţiunile franceze de consumer finance ale GE Capital, divizia de servicii financiare a colosului industrial american General Electric, în dezintegrare după Marea Recesiune din anii 2000. Cerberus a ajuns şi în Cipru, unde a cumpărat credite neperformante de la Alpha Bank.
Steve Feinberg, CEO-ul de la Cerberus, a finanţat cu 1,5 milioane dolari ambiţiile electrorale ale lui Donald Trump când acesta şi-a câştigat primul mandat şi a ajuns în atenţia publicului când s-a aflat că ar putea intra în administraţia Trump. A devenit până la urmă consilier şef pe teme de informaţii şi spionaj. Feinberg, datorită constelaţiei de producători de mitraliere, puşti şi pistoale pe care o deţine, este considerat regele american al armelor.