Business Internaţional

După Ungaria, şi Austria vrea să suprataxeze multinaţionalele pentru a face rost de bani pentru lupta cu COVID-19

După Ungaria, şi Austria vrea să suprataxeze...

Autor: Catalina Apostoiu

29.04.2020, 00:00 1583

Austria, care este în curs de relaxare a restricţiilor legate de pandemie, se va asigura că angajaţii plătesc taxe mai mici, în timp ce multinaţionalele vor plăti mai mult în efortul de accelerare a redresării economiei locale, a anunţat can­celarul Sebastian Kurz, scrie Euractiv.

Pe viitor, a declarat acesta, companiilor le va fi mai uşor să menţină şi să creeze locuri de muncă, iar societatea va de­ve­ni mai echitabilă pentru muncitorii esenţiali, dar frecvent plă­tiţi slab, pe care ţara se bazează, prin reduceri de taxe pen­tru angajaţi şi majorări de taxe pentru multinaţionale, dar şi prin combaterea evaziunii fiscale.

Guvernul lui Kurz s-a angajat deja să lanseze stimulente de până la 38 miliarde de euro, aproximativ 10% din PIB-ul pe anul trecut, pentru a ţine firmele pe linia de plutire şi a evita disponibilizări pe fondul pandemiei.

Kurz a arătat că peste 14 miliarde de euro au fost deja plă­ti­ţi şi a sugerat că urmează noi măsuri fiscale. „Indiferent că este vorba de forţe de securitate, angajaţi de supermarket, ori­cine mun­ceşte din greu ar trebui pe viitor să aibă mai mulţi bani în buzunare“, a declarat Kurz.

Acesta a anunţat că va cere în acelaşi timp multina­ţionalelor să plătească mai mult sub formă de taxe. Austria a im­pus deja o taxă digitală de 5% pe veniturile din publicitate di­gi­tală ale marilor firme internaţionale, fiind luaţi în vizor giganţi ai internetului ca Google şi Facebook. „La nivel naţional şi european, vom lupta împotriva tuturor formelor de evaziune fiscală şi împotriva practicilor incorecte ale marilor companii, pentru că toată lumea trebuie să-şi plătească partea, mai ales în vremuri ca acestea“, a adăugat cancelarul austriac.

La începutul lunii aprilie, guvernul din Ungaria anunţa la rândul său că va impune taxe suplimentare asupra retailerilor multinaţionali, dar şi băncilor, pentru a alimenta fondul de combatere a pandemiei.

Decizia nu a venit ca o surpriză având în vedere că deţinerea de către străini în aceste sectoare rămâne ridicată, iar guvernul conservator-naţionalist are experienţă din plin în ceea ce priveşte introducerea de taxe speciale asupra companiilor multinaţionale, potrivit Intellinews.

Firmele de consultanţă avertizaseră cu puţin timp înaintea anunţării deciziei respective ca băncile şi retailerii vor simţi din nou presiuni în condiţiile în care guvernul ungar caută cu disperare noi surse de venit pentru acoperirea deficitelor bugetare.

Guvernul Orban a introdus taxe pentru retailer, firme de energie şi servicii financiare pentru acoperirea deficitelor bugetare după victoria din alegerile din 2010. Curtea de Justiţie a UE a decis că taxele progresive, bazate pe cifra de afaceri impuse de Ungaria asupra retailerilor şi companiilor de telecomunicaţii sunt compatibile cu reglementările UE.

După această decizie, ministerul ungar de finanţe a anunţat că marile companii nu vor putea obiecta pe viitor faţă de deciziile de a le fi impuse taxe mai mari decât cele plătite de companiile mai mici cu potenţial economic mai mic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO