Business Internaţional

Eternul debitor: Marea Britanie vrea să lanseze obligaţiuni pe 100 de ani

no title

George Osborne, ministrul de finanţe al Marii Britanii

Autor: Paul Comsa

14.03.2012, 16:48 966

Guvernul Marii Britanii ar putea emite obligaţiuni cu scadenţa de 100 de ani, în cadrul unei strategii controversate care va fi dezvăluită de ministrul de finanţe George Osborne săptămâna viitoare, scrie The Telegraph.

Guvernanţii englezi vor să profite de nivelul minim record pe care l-au atins ratele dobânzilor plătite de Marea Britanie şi apreciază că generaţiile viitoare "vor beneficia de pe urma împrumuturilor ieftine, la rate avantajoase" atrase de guvern.

"Vom transpune în viitor beneficiile pe care le avem astăzi, respectiv dobânda mai scăzută pe care o plătim în următorii ani. Strănepoţii noştri vor plăti mai puţin datorită credibilităţii de care se bucură în prezent guvernul nostru", a afirmat o sursă din cadrul Trezoreriei engleze.

Totodată, ministrul englez de finanţe ar putea propune un plan de finanţare prin emisiune de perpetuităţi (titluri de stat cu scadenţă nelimitată), conform unor surse apropiate situaţiei.

Obligaţiunile cu scadenţe foarte lungi nu reprezintă o premieră pentru Marea Britanie. Instrumente de trezorerie similare au fost utilizate pentru finanţarea Primului Război Mondial şi a crizei din secolul al XVIII-lea care a lovit Compania Mării Sudului când speculaţiile cu acţiuni au ruinat financiar mulţi investitori.

Durata medie a datoriei publice de peste 1.300 mld. euro a Marii Britanii este de 14 ani, iar scadenţele variază între câteva luni şi 50 de ani. Economiştii consideră că datoriile pe termen lung conferă unei ţări mai multă stabilitate.

Totuşi, schema de finanţare ar putea fi atacată de membrii Partidului Laburist care nu sunt de acord cu împovărarea generaţiilor viitoare cu datoriile din prezent.

Miercuri, costul împrumuturilor Marii Britanii pe termen de zece ani se situa la nivelul de 2,20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO