Business Internaţional

Fotografia cu premierul japonez care provoacă indignare în Coreea de Sud

AFP PHOTO / JUNG YEON-JE

AFP PHOTO / JUNG YEON-JE

Autor: Ion Gaidau - Mediafax

15.05.2013, 16:58 1655

În fotografie, Shinzo Abe ridică degetul mare, zâmbind, aşezat în cabina de pilotaj a unui avion de vânătoare pentru antrenament pe care scrie mare numărul 731.

Acesta era numărul unei unităţi secrete de cercetări biologice şi chimice care a efectuat experimente pe oameni în timpul războiului sino-japonez (1937-1945) şi celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu baza în nord-estul Chinei, la Harbin, unitatea 731 efectua experimente pe prizonieri chinezi, sud-coreeni şi sovietici.

"Provocările fără sfârşit ale lui Abe!", se revoltă Chosun Ilbo, cel mai important cotidian sud-coreean. "Poza lui Abe reaminteşte ororile unităţii 731", scrie publicaţia Korea JoogAng Daily.

Fotografia a fost realizată într-o bază militară aeriană japoneză, în prefectura Miyagi (nord-est).

"Nu există nicio semnificaţie specială în numărul inscripţionat pe avionul de antrenament în care premierul a urcat duminică", a declarat ministrul japonez al Apărării, la Tokyo.

Relaţiile Japoniei cu China şi Coreea de Sud rămân profund marcate de ocupaţia japoneză a Peninsulei Coreene (1910-1945), iar alegerea, în decembrie, a lui Shinzo Abe, care alternează între transmiterea de semnale calde şi reci, a nemulţumit presa şi o parte a opiniei publice sud-coreene.

Premierul japonez vrea să reformeze Constituţia pacifistă a ţării sale, care îi interzice să recurgă la război, şi doreşte să revizuiască declaraţia oficială din 1995 privind "remuşcările" Japoniei.

El a repetat, însă, că Guvernul pe care îl conduce nu intenţionează să revină asupra recunoaşterii din partea Japoniei a suferinţelor îndurate de unele popoare asiatice în timpul ultimului conflict mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO