Business Internaţional

Grecia a iesit din vizorul speculatorilor, care acum cauta noi tinte de atacat

Grecia a iesit din vizorul speculatorilor, care acum cauta noi tinte de atacat
04.03.2010, 23:10 21

Dupa ce Grecia a anuntat un nou program de austeritate,investitorii incep sa-si indrepte atentia catre ceilalti "bolnavi"ai Europei, iar unii analisti se tem ca s-ar putea repeta scenariulcrizei financiare din SUA, care a inceput cu problemele BearStearns si s-a agravat odata cu falimentul Lehman Brothers sinationalizarea AIG.

Este Spania noua Greciei? Sau va veni randul Italiei? Sa fieoare Portugalia?

Grecia a facut public un nou plan de reducere a cheltuielilor side majorare a taxelor, menit sa tina in frau deficitul bugetarrecord, plan care a avut efectul unui calmant slab pentru pietelefinanciare. Cu toate acestea, traderii de pe ambele maluri aleAtlanticului nu sunt insa convinsi ca este suficient, in conditiilein care alte state europene au un nivel ingrijorator al datoriei,scrie The New York Times.

Daca investitorii au primit bine vestea ca Atena va majorataxele si va reduce cheltuielile pentru a economisi 4,8 mld. euroin acest an, analistii au avertizat ca aceasta mutare ar putea fiinsuficienta pentru a evita interventia altor state pentru a salvaGrecia sau pentru a tine in frau criza care zguduie Europa dintemelii si care a trimis in jos moneda unica europeana.

Devin statele noile banci falimentare?

Modul in care temerile se transmit atat de rapid dintr-ocapitala in alta aminteste de modul in care a evoluat crizafinanciara din America, spune Jim Caron, seful unei divizii abancii Morgan Stanley. "Modul in care oamenii actioneaza pe pietenu este diferit de modul in care au facut-o cu bancile", spune el."Intai a fost Bear Stearns, apoi a fost Lehman Brothers, si totasa. Acesta este motivul pentru care oamenii sunt atat deingrijorati". Intr-adevar, unele banci si fonduri de hedging auinceput deja sa isi indrepte atentia catre alte state puternicindatorate, in special Portugalia, Spania, Italia si intr-o maimica masura Irlanda.

Rolul acestor traderi a devenit extrem de controversat in Europasi Statele Unite. Divizia antitrust a departamentului de justitieanalizeaza daca cel putin patru fonduri de hedging importante aupariat impotriva euro luna trecuta.

"Daca problemele Greciei nu sunt solutionate acum, exista risculca piata sa isi concentreze atentia asupra urmatoarei verigi slabedin acest lant", a spus Caron.

Indiferent de ce se va intampla la Atena, criza datoriilor dinEuropa ameninta sa dezechilibreze balanta de puteri financiare,precum si politice de pe Continent. In conditiile in care Germaniasi Franta ies din criza ca salvatori, liderii de la Berlin si Parisar putea ajunge sa dicteze politica fiscala din Portugalia,Irlanda, Italia, Grecia si Spania.

Problemele nu se opresc aici

In lunile ce vor urma, temerile legate de problemele tot maimari ale statelor europene impovarate de datorii vor persista,potrivit investitorilor si strategilor. Acest lucru este deosebitde ingrijorator deoarece tarile vestice incearca sa stranga peste500 mld. dolari in acest an pentru a refinanta datoriile dejaexistente si pentru a-si "petici" deficitele bugetare record.

Franta si Germania apar ca sustinatorii cei mai importanti aiunui ajutor financiar pentru Grecia, insa aceste state au anuntatcresteri economice modeste si au la randul lor propriile problemebugetare - deficitul de 6,3% din PIB in Germania si 7,5% in Franta.In randul contribuabililor nu foarte multi "sustin ideea uneiinterventii salvatoare", a spus Marco Mannunziata, economistul sefal UniCredit.

Cea mai vulnerabila tara in afara de Grecia, potrivitanalistilor, este de Spania, care a fost puternic afectata derecesiune. Cu o rata a somajului de 20%, cu un deficit bugetar ces-a apropiat de 10% din PIB si cu o economie care este de asteptatsa se contracte cu 0,4% in 2010, Madridul ar putea intampinaprobleme grave daca investitorii intorc spatele unei emisiuni deobligatiuni in valoare de 85 mld. euro ce este asteptata in acestan.

Si Portugalia vecina Spaniei, este vulnerabila. In cazulIrlandei, noile masuri de austeritate adoptate de guvern aupozitionat statul mai bine, dupa ce anul trecut era una dintreprincipalele candidate la probleme. In cazul Italiei, cea mai mareproblema o reprezinta datoriile, raportul datorie publica - PIBfiind cel mai mare din Europa.

Verigile slabe ale Europei

Grecia a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar dinEuropa si cea de-a doua cea mai mare datorie publica dupa Italia.Anul acesta clasamentul este asteptat sa se schimbe. Daca in cazulItaliei deficitul bugetar de 5,3% din PIB este asteptat sa ramananeschimbat, datoria publica ar putea urca la 116,7%, un nivelalarmant. In cazul Spaniei, chiar daca datoria publica nu va urcala peste 67% potrivit estimarilor CE, cresterea fata de 2009 va fisemnificativa, de 12%. Deficitul bugetar este estimat la 10,1% dinPIB, in scadere de la 11,2%. In cazul Portugaliei datoria publicava urca la aproape 85% din PIB, iar deficitul se va mentine la 8%,mult sub cel al Irlandei, estimat la 14,7% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO