Business Internaţional

Guvernul britanic începe vânzarea participaţiei de 32 mld. lire sterline la RBS

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Anca Dumitrescu

11.06.2015, 15:49 167

În urma anunţului ministrul de Finanţe George Osborne, acţiunile RBS au crescut joi cu până la 1,4%.

RBS a fost salvată în timpul crizei din 2007-2009 cu fonduri guvernamentale de 45,8 miliarde de lire sterline, iar preţul actual al acţiunilor băncii, de 360 pence pe unitate, este sub preţul mediu de 502 pence pe unitate plătit de Guvern.

Analiştii consideră că vânzarea titlurilor va atrage un interes semnificativ din partea investitorilor instituţionali dispuşi să treacă cu vedere greşelile din trecut ale RBS şi incertitudinile legate de apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.

Astfel de instituţii, provenite din Statele Unite, consideră că RBS poate avea un rol în redresarea economiei britanice. Investitorii sunt atraşi şi de valoarea modestă a titlurilor RBS.

Capitalizarea de piaţă a RBS este în prezent de 0,8 ori valoarea activelor, potrivit datelor Thomson Reuters. În schimb, banca Lloyds Banking Group, la care Guvernul a vândut deja aproape jumătate din acţiunile deţinute, este evaluată la 1,3 ori valoarea activelor.

"Cererea din partea instituţiilor financiare mari din Statele Unite, Marea Britanie şi Europa este ridicată", a declarat Joe Dickerson, analist la Joe Dickerson.

Ian Gordon, analist la Investec, anticipează că RBS va avea un excedent de capital substanţial, fiind posibil ca banca să răscumpere acţiuni în valoare de 10 miliarde de lire sterline până în 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO