Business Internaţional

În timp ce Ungaria semnalizează că ar putea face primii paşi pe calea normalizării dobânzilor, Polonia exclude orice discuţii privitoare la ieftinirea creditului

În timp ce Ungaria semnalizează că ar putea face...

Autor: Catalina Apostoiu

19.04.2023, 22:46 3838

Banca centrală a Ungariei ar putea decide să-şi îngusteze coridorul ratei dobânzii săptămâna viitoare ca parte a unui „proces în mai mulţi paşi“ către normalizarea politicii sale mo­netare, cu inflaţia aflată pe o ten­dinţă descendentă, a anunţat vicegu­vernatorul băncii, Barnabas Virag.

„Scenariile de riscuri extreme au fost eliminate, astfel încât nu mai avem nevoie să menţinem un spaţiu atât de uriaş de manevră“, a declarat Virag.

Ungaria are cea mai ridicată rată de bază a dobânzii din Uniunea Euro­peană, la 13%, cât şi una dintre cele mai ridicate rate ale inflaţiei, de peste 25%, aceasta erodând puternic cererea de consum şi împingând economia ţării în recesiune tehnică, scrie Reuters.

Virag a anunţat într-un interviu recent că banca ar putea decide o „re­ducere semnificativă“ a plafonu­lui superior al dobânzii în cadrul reu­niunii de săptămâna viitoare a Con­siliului Monetar.

Acesta a fost majorat la 25% de la 15,5% în octombrie anul trecut, iar banca centrală a ţării a lansat un nou depozit pe o zi cu o dobândă de 18% pentru a stabiliza forintul, care s-a prăbuşit la minime istorice.

Oficialul băncii centrale a preci­zat că problema reducerii dobânzii de 18% ar putea fi pe agenda discu­ţiilor doar în următoarele şedinţe lunare de politică monetară.

„O abordare prudentă, cu stabi­li­tatea pieţei în minte, este în conti­nuare necesară în această privinţă“, a decla­rat Virag, adăugând că banca vrea să-şi atingă obiectivele „gradual, pas cu pas, fiind atentă la aşteptările pieţei“.

Inflaţia anuală din Ungaria s-a tem­perat pentru a doua lună con­secu­tiv în martie, menţinându-se însă la 25,2%, semnalând că dobânzile va trebui pro­babil să rămână ridicate timp mai înde­lungat pentru a stăvili scumpirile.

Cu economia ungară în înceti­nire, guvernul premierului Viktor Orban pune presiune în creştere pe banca centrala să înceapă reducerea costurilor de finanţare pentru a sus­ţine redresarea, însă aceasta a respins până acum astfel de presiuni.

Potrivit Portfolio, oficialul ungar a mai declarat că rata de scădere a inflaţiei se poate accelera din aprilie, dezinflaţia putând fi cu adevărat abruptă de la jumătatea anului. Inflaţia cu o singură cifră este realizabilă până la sfârşitul anului.

Inflaţia suplimentară trebuie eliminată urgent din economie, a subliniat viceguvernatorul băncii centrale. Banca cooperează cu Autoritatea pentru Concurenţă Economică pentru a identifica anomaliile de preţ.

În cazul Poloniei, bancherul central Cezary Kochalski a declarat recent că inflaţia ridicată înseamnă că nu există spaţiu pentru a se discuta despre reduceri de dobânzi, acesta adăugând că costurile finanţării ar putea scădea când va fi sigur că creşterea preţurilor se apropie rapid de ţinta de inflaţie, notează Reuters.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO