Business Internaţional

​Încotro se îndrepta economia Ucrainei înainte de război: coloşi de stat în energie şi transport şi imperii oligarhice în orice altceva. În 2020, veniturile totale ale celor mai mari 200 de companii ucrainene s-au situat la 123 mld. dolari, cu 88,5 mld. dolari mai puţin decât cifra de afaceri a conglomeratului sud-coreean Samsung

Azovstal, cel mai mare combinat metalurgic din Europa, deţinut de oligarhul Rinat Ahmetov, a fost bombardat în asediul Mariupolului.

Azovstal, cel mai mare combinat metalurgic din Europa, deţinut de oligarhul Rinat Ahmetov, a fost bombardat în asediul Mariupolului.

Autor: Bogdan Cojocaru

09.04.2022, 13:07 63526

Anul 2020 a fost unul aparte pentru lumea corporate din Ucraina. Pentru prima dată pe primul loc în topul companiilor din această ţară s-a strecurat un lanţ de supermarketuri. Dar este unul local, iar acest lucru spune totul despre orientarea proprietăţii în businessul ucrainean. Dintre primele zece companii în funcţie de venituri cu activităţi în Ucraina prima afacere străină este ArcelorMittal, a miliardarului indian Lakshmi Mittal, iar aceasta este spre coada listei.

În top 200, proprietarii de afaceri care ies insistent în evidenţă sunt statul ucrainean şi Rinat Ahmetov, miliardar, om de afaceri şi fost politician născut în Doneţk, oraş din estul Ucrainei aflat din 2014 sub ocupaţie a forţelor separatiste proruse. Topul a fost realizat de portalul de ştiri ucrainean Censor.net pe baza datelor companiilor şi instituţiilor de stat. Concluzia analizei este că economia continua în 2020 să fie dominată de coloşii de stat şi de producătorii de materii prime şi firmele de trading ale oligarhilor. Energia, prin monopolurile de stat, şi metalurgia, cu combinate siderurgice şi de prelucrare a metalelor, erau principalele sectoare de activitate, în timp ce agricultura şi IT-ul erau în ascensiune. Industria manufacturieră bătea în retragere. Statul deţinea monopoluri şi în transport.

În 2020, veniturile totale ale celor mai mari 200 de companii ucrainene s-au situat la 123 de miliarde de dolari, cu 88,5 miliarde de dolari mai puţin decât cifra de afaceri a conglomeratului sud-coreean Samsung, observă Censor.net. Comparaţia scoate în evidenţă faptul că lumea corporate ucraineană este orientată spre producţie cu valoare adăugată mică.

Ponderea veniturilor companiilor de stat în totalul realizat de cele mai mari 200 de companii este de 20%. Ponderea companiilor care fac parte din imperiul de afaceri al lui Ahmetov este de 18%. Principalul competitor al acestuia este un alt oligarch, Igor Kolomoiski, dar cota acestuia este de doar 4%.

Un alt om de afaceri ucrainean cunoscut este Dmitri Firtaş, regele industriei chimice şi a îngrăşămintelor. Ponderea companiilor sale în veniturile Top 200 este de numai 2%.

În 2020, cea mai mare companie ucraineană în funcţie de venituri a fost ATB-Market LLC, care a luat locul Naftogaz Ukrainy Group (companie de stat). ATB-Market are mai multe lanţuri de magazine de discount care acoperă întreaga ţară. Cifra de afaceri cu care este prezentă în top este de 4,2 mld. dolari. Compania este deţinută de Ghenadîi Butchevici, Ievgheni Iermakov şi Victor Karaciun. Locul doi este ocupat de Naftogaz, companie de stat de gaze naturală celebră pentru conflictele cu Gazprom, colosul rus care exportă gaze în Europa.

Naftogaz joacă un rol important în tranzitul gazelor ruse spre UE pe teritoriul Ucrainei. Despre acest colos se mai poate spune că în 2019 a devenit cea mai profitabilă companie ucraineană după ce a câştigat trei miliarde de dolari de la Gazprom într-un proces de arbitraj la  Stockholm. Pe poziţia trei s-a clasat uzina metalurgică MMK Ilici din Mariupol. Aceasta făcea parte din grupul minier şi metalurgic Metinvest, controlat de  Rinat Ahmetov şi Vadim Novinschi. Oraşul Mariupol, cu industriile sale grele, are o poveste aparte. În 2014 a ţinut pe loc armata forţelor separatiste care au ocupat părţi din judeţele puternic industrializate şi miniere Doneţk şi Lugansk, iar apoi a devenit centru industrial. În 2022, Mariupol a fost ras de pe faţa pământului de armata rusă, iar combinatul metalurgic al lui Ahmetov a fost bombardat.

Căile Ferate Ucrainene, şi ele cu un rol important în ajutarea economiei şi ucrainenilor în actualul război, a venit pe locul patru, ceea ce arată semnificaţia acesteia de instituţie socială şi înainte de invazie. Compania se confrunta însă cu probleme. Traficul de pasageri, subvenţionat, a fost afectat de pandemia de Covid-19, iar cota din piaţa transportului de mărfuri era în scădere.

Pe locul cinci s-a plasat Kernel-Trade, cel mai mare exportator de ulei de floarea soarelui şi cereale din Ucraina. Traderul îi aparţine lui Andrii Verevschi. Însă firma face parte dintr-un conglomerat mai mare care cuprinde şi cel mai mare producător de ulei de floarea soarelui din lume. Războiul face imposibilă activitatea agricolă în multe părţi ale Ucrainei. Iar unele oraşe, distruse sau ocupate de ruşi, şi zonele înconjurătoare erau centre agricole mari. Un exemplu este oraşul port Herson şi judeţul din care face parte. Acolo se producea uleiul de floarea soarelui KAISSA, vândut şi la export. Regiunea era şi cel mai mare producător de ouă din Europa, dar fermele de găini şi depozitele, care nu au fost distruse, nu mai au activitate. Păsările sunt lăsate să moară deoarece proprietarii nu mai au acces la nutreţ şi nici chiar la ferme.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO