Business Internaţional

Influenţa fostului preşedinte Piech se face simţită peste tot la VW

Ferdinand Karl Piëch, magnat austriac, a fost preşedintele de supraveghere al VW, post din care a fost alungat după ce a încercat să-l îndepărteze pe CEO-ul Martin Winterkorn.

Ferdinand Karl Piëch, magnat austriac, a fost preşedintele de supraveghere al VW, post din care a fost alungat după ce a încercat să-l îndepărteze pe CEO-ul Martin Winterkorn.

Autor: CătăIina Apostoiu

22.10.2015, 00:02 1094
Poate că Ferdinand Piech nu mai are niciun rol oficial la Volkswagen de când a pierdut lupta pentru putere în primăvara anului trecut, însă influenţa sa poate fi simţită peste tot la VW. Unii prevăd chiar că fostul preşedinte al gigantului auto german ar putea reveni în cadrul companiei după scandalul emisiilor, scrie Financial Times.

Foşti şi actuali directori ai VW analizează fiecare eveniment care are legătură cu fostul preşedinte şi fiecare declaraţie a acestuia.

„Aţi văzut cum s-a întors la Wolfsburg pentru prima dată din aprilie într-un Bentley roşu? Condus de soţia sa? A fost un fel de a spune: «M-am întors»“, spune un fost manager de top al VW care a intrat în conflict cu Piech de nenumărate ori.

CEO în perioada 1992-2002 şi apoi preşedinte până în acest an, puţine lucruri s-au întâmplat la VW fără ştirea lui Piech. Faimos ca inginer auto şi pentru a fi salvat VW de la colaps la începutul anilor ’90, Piech a fost aproape la fel de renumit pentru stilul auster de management.

„Piech este un vizionar. Are o voinţă rar întâlnită“, spune un manager din industrie care-l cunoaşte pe Piech de decenii.

Cel mai vizibil indicator al influenţei lui Piech asupra evenimentelor recente a fost demiterea luna trecută a lui Martin Winterkorn din poziţia de CEO. Pe când era încă preşedinte, Piech a declanşat o adevărată bătălie la vârful companiei declarând pur şi simplu că se distanţează de Winterkorn, fără a da vreo explicaţie suplimentară.

Piech voia ca Winterkorn să fie înlocuit de Matthias Müller, pe atunci şef al Porsche, potrivit presei germane. După declanşarea scandalului privitor la manipularea testelor de emisii, dorinţa lui Piech s-a îndeplinit rapid. 

„Pentru Piech, ce contează este puterea, nu banii. Nu ştiu ce a făcut şi cum a procedat, însă el este marele câştigător în toată această situaţie“, spune un fost oficial VW.

Alţii argumentează în schimb că Piech, ca membru al uneia dintre cele două familii care controlează VW , are mult de pierdut de pe urma căderii preţului acţiunilor VW.

În mod similar, există numeroase semne de întrebare cu privire la cât de multe ştia Piech despre scandalul emisiilor având în vedere focusul său pe probleme tehnice şi faptul că acesta a fost preşedinte în perioada investigată de procurori, autorităţi şi companie.

Mai mult decât oricine altcineva, Piech a contribuit la transformarea VW în gigantul multi-brand de astăzi.

Nu există niciun fel de sugestie în ancheta VW că acesta ar fi implicat în vreun fel în scandal.

Piech a fost o figură controversată la VW. Criticat de experţii în guvernare corporatistă pentru faptul că nu respectă standardele internaţionale, acesta instalându-şi de exemplu soţia în poziţia de membru al boardului VW, Piech a generat de asemenea temeri prin dorinţa sa de a conduce VW cu ajutorul reprezentanţilor sindicatelor companiei, mai degrabă decât al acţionarilor.

„Nu poţi aduce o companie pe culmi şi să menţii în acelaşi timp armonia“, declara Piech la un moment dat, adăugând că priorităţile sale sunt „VW, familia, banii“, exact în această ordine.

Piech are încă o influenţă considerabilă asupra VW prin deţinerile sale. Familiile Piech şi Porsche au profitat chiar de scăderea dramatică a preţului acţiunilor VW pentru a-şi spori deţinerile, potrivit unor surse.

Mulţi cred chiar că Piech s-ar putea pregăti să revină în caz că scandalul ia proporţii, spunând „Am salvat VW cândva şi numai eu pot scoate compania din toată această încurcătură acum“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO