Business Internaţional

Investiţiile chinezeşti în Statele Unite vor atinge un nou record

Investiţiile chinezeşti în Statele Unite vor atinge un...

Autor: CătăIina Apostoiu

12.04.2016, 21:20 657
Investiţiile directe chinezeşti în economia Statelor Unite ar putea atinge un nou maxim în acest an în urma unui val de tranzacţii anunţat la începutul lui 2016, însă specialiştii spun că ritmul este deja în curs de încetinire din cauza atenţiei sporite acordate acestor tranzacţii de către politicieni şi autorităţi, scrie Wall Street Journal.

Companiile chinezeşti sunt aşteptate să investească între 20 şi 30 miliarde de dolari în Statele Unite în 2016, în principal prin fuziuni şi achiziţii, comparativ cu nivelul record de 15 miliarde de dolari de anul trecut şi 11,9 miliarde de dolari în 2014, potrivit unui raport publicat recent.

Investiţiile încep însă să atragă o atenţie sporită din partea politicienilor şi autorităţilor de la Washington.

Până acum, China a investit foarte puţin în SUA comparativ cu Marea Britanie, Japonia şi alte economii avansate. Însă volumul total anual al investiţiilor creşte rapid, iar China se uită din ce în ce mai puţin către ţările în curs de dezvoltare bogate în materii prime, în condiţiile în care Beijingul încearcă să-şi reorienteze economia către tehnologie, servicii şi cheltuieli sporite de consum.

„Asistăm la o reorientare dramatică a investiţiilor chineze dinspre lumea în curs de dezvoltare şi pieţele emergente către pieţe cu venituri ridicate incluzând SUA, Europa şi Australia“, remarcă Thilo Hanemann, economist la Rhodium Group.

În 2013, China lansa proiectul „O centură. Un drum“ (OBOR) privitor la un nou Drum al Mătăsii, vizând conectarea ţării cu ţări din Africa, Asia şi Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO