Business Internaţional

Iranul afirmă că şi SUA ar trebui să-şi "îndeplinească propriile obligaţii" în ceea ce priveşte acordul nuclear

Iranul afirmă că şi SUA ar trebui să-şi...

Autor: Mircea Olteanu

20.04.2017, 15:51 68

Administraţia Donald Trump a notificat Congresul Statelor Unite că Iranul respectă termenii acordului nuclear din anul 2015, însă şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, a transmis că Washingtonul va efectua o evaluare completă a înţelegerii.

Rex Tillerson a acuzat Iranul de "provocări alarmante" ce au scopul de a destabiliza Orientul Mijlociu şi de a submina interesele SUA în regiune

Secretarul american de Stat a mai afirmat şi că Teheranul este "un sponsor statal important al terorismului".

"Iran rămâne un sponsor statal important al terorismului, prin intermediul mai multor platforme şi metode", se afirmă într-un document trimis de Tillerson lui Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

Consiliul Naţional de Securitate va revizui acordul pentru a evalua dacă "este vital pentru securitatea naţională a Statelor Unite", se mai afirmă în document.

Zarif a reacţionat la aceste acuzaţii tot pe Twitter, spunând că sunt "acuzaţii americane expirate care nu pot ascunde admiterea faptului că Iranul respectă" acordul nuclear.

Iranul a ajutat şi continuă să susţină organizaţia militantă Hezbollah, care este considerată drept organizaţie teroristă de autorităţile americane.

Iranul şi Hezbollah sunt direct implicate în conflictul din Siria, în sprijinul regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Donald Trump a criticat în repetate rânduri acordul în cursul campaniei prezidenţiale din anul 2016, însă nu a indicat clar dacă va încerca să-l anuleze, să-l modifice sau va înăspri modul de aplicare al acordului actual.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, în anul 2015, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu.

Sancţiunile care au fost aplicate până acum Iranului vor putea fi reactivate dacă regimul islamist de la Teheran va încălca termenii acordului în următorii zece ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO