Business Internaţional

Jim Rogers: N-as mai investi niciun cent in Europa de Est

Investitorul Jim Rogers: Greul pentru Europa de Est abia incepe
15.02.2009, 17:08 30

"Europa de Est are mari probleme", a declarat cunoscutul investitor Jim Rogers, presedintele Rogers Holding, citat de Bloomberg. "Probabil ce e mai rau de-abia urmeaza sa vina", a adaugat el. Rogers, unul dintre cei mai influenti investitori la nivel mondial si fost partener al lui George Soros, a calatorit in anii '90 de-a lungul globului in cautarea de idei de investitii, fiind cel care a estimat corect explozia pietelor de marfuri incepand cu 1999.
Investitorii straini incep sa evite Europa Centrala si de Est de teama ca economiile din regiune ar putea continua sa se deterioreze intr-un ritm accelerat.
Forintul maghiar si zlotul polonez au inregistrat cel mai semnificativ declin dintr-un cos compus din 25 de monede din tarile emergente in fata euro in acest an, pe fondul unei devalorizari abrupte a monedelor din regiune. Coroana ceha si leul romanesc se situeaza pe locurile patru, respectiv cinci in acest "clasament", fiind precedate de rubla ruseasca.
Situatia din Europa Centrala si de Est s-a inrautatit in conditiile in care criza economica globala a generat o scadere a cererii pentru produsele din regiune, a limitat accesul la credite si a redus volumul investitiilor straine directe.
"Asteptarile privind aceasta regiune au crescut puternic de la prabusirea comunismului incoace", a mai spus Rogers. "Aceste asteptari ar putea fi insa zdrobite in perioada urmatoare. Exista credite uriase acordate in Europa Centrala, la baza carora stau doar niste asteptari nebune", a adaugat el.
In Ungaria, productia industriala a inregistrat in decembrie cea mai dramatica scadere din ultimii 18 ani, dupa ce tara a fost nevoita sa contracteze un imprumut de 20 mld. euro de la Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
In acelasi timp, cresterea economica a Poloniei ar putea incetini in 2009 pana la 1,7%, ceea ce inseamna o treime din avansul inregistrat pe parcursul anului trecut, potrivit datelor guvernului de la Varsovia.
De asemenea, productia industriala din Cehia
s-a prabusit cu 14,6% in ultima luna din 2008, in conditiile in care companiile locale au fost afectate de reducerea exporturilor catre pietele din vestul continentului. Rata somajului a urcat la 6,8% in ianuarie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
Pe acest fundal, dominat de speculatiile privind o inrautatire abrupta a conditiilor macroeconomice, investitorii se grabesc sa iasa de pe pietele din regiune.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO