Business Internaţional

Lagarde: Default-ul Americii ar avea "consecinţe deplorabile"

 Lagarde: Default-ul Americii ar avea "consecinţe deplorabile"

Autor: Marius Oncu

10.07.2011, 19:48 511

Intrarea Statelor Unite înincapacitate de plată ar avea "consecinţe deplorabile" atât pentruţară, cât şi pentru restul lumii, a declarat, duminică, directorulgeneral al fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde,potrivit AFP.

"Dacă luăm în calcul scenariulunei intrări complete în incapacitate de plată, se ajunge,binenţeles, la majorări de dobânzi, consecinţe majore asupra burseişi efecte deplorabile pentru SUA, dar şi pentru pentru economiamondială pe ansamblu", a spus Lagarde, într-un interviu pentrupostul american de televiziune ABC, adăugând că nu-şi imagineazănici măcar "o secundă" că SUA ar putea intra în default.

Statele Unite se află în impaspolitic după ce democraţii şi republicanii nu au reuşit să ajungăla un acord în privinţa majorării plafonului de îndatorare. SUA auatins, în luna mai, pragul maxim al îndatorării, de 14.300 demiliarde de dolari, iar Trezoreria a autorizat măsuriextraordinare, care permit guvernului să poată angaja împrumuturipână pe 2 august. După această dată, guvernul nu va mai aveadreptul să se împrumute şi nu îşi va putea onora obligaţiile,inclusiv serviciul datoriilor.

O parte a economiştilor considerăcă guvernul ar putea să se împrumute şi după această dată, însăLagarde pare să susţină poziţia autorităţilor americane, care auavertizat că în lipsa uni creşteri a limitei de îndatorare,consecinţele vor fi extrem d grave.

Lagarde, care a preluat marţiconducerea FMI, a afirmat că predecesorul său, DominiqueStrauss-Kahn, a făcut "o treabă excelentă" ca şef al instituţieiinternaţionale.

Lagarde a fost desemnată directorgeneral după ce postul a devenit vacant la mijlocul lunii mai, caurmare a demisiei lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New Yorkpentru acuzaţii de viol, respinse de fostul oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24