Business Internaţional

„Naţionalismul economic trebuie împiedicat“

Autor: Livadariu Andreea

14.04.2011, 23:34 28

Comisia Europeană (CE) a propus un set de 12 măsuri destinatereformării pieţei unice înfiinţate în urmă cu două decenii, scopulacestora fiind îmbu­nă­tăţirea circulaţiei libere a bunurilor,serviciilor şi persoanelor pe teritoriul Uniunii Europene, scriecotidianul The New York Times.

La anunţarea propunerilor, preşedintele Comisiei Europene JoseManuel Barroso a cerut celor 27 de ţări europene să împiedicemanifestarea naţionalismului economic şi să depună eforturi pentruestomparea graniţelor dintre pieţe.

"Piaţa unică nu este doar o altă regiune cu politici", a spusBarroso, "ci reprezintă ceea ce Europa transpune în realitatepentru cetăţeni şi mediul de afaceri."

Lista cu noile măsuri reaminteşte de problemele întâmpinate îndezvoltarea afacerilor pe teritoriul Uniunii Europene, deşipotenţialul pieţei europene de desfacere se ridică la aproximativ500 de milioane de consumatori.

Cele mai importante măsuri

  • Coordonarea impozitului pe profit.

  • Recunoaşterea calificărilor profesionale dobândite într-o ţarăeuropeană pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

  • Măsuri care să încurajeze cumpărăturile on-linetransfrontaliere.

  • Procedură unitară de acordare a brevetelor, astfel încât costulde înregistrare să scadă de la 30.000 de euro la 1.850 de euro.

  • Taxă de minimum 20 de euro pe tona metrică de dioxid de carbonemis de carburanţi (gaz natural, cărbune, motorină).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO