Business Internaţional

Nissan negociază cumpărarea a 25% din cel mai mare constructor auto rus

Nissan negociază cumpărarea a 25% din cel mai mare constructor auto rus

Lada este cea mai importantă marcă a constructorului auto AvtoVaz

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

21.03.2011, 23:45 23

Nissan Motor, al treilea mare producător auto al Japoniei,poartă discuţii pentru achiziţionarea a peste 25% din acţiunilecompaniei AvtoVAZ pentru a obţine controlul asupra celui mai mareproducător auto din Rusia împreună cu partenerul său Renault, scrieBloomberg.

Nissan discută cu acţionarii AvtoVAZ Troika Dialog şi RussianTechnologies achiziţia participaţiei în decursul mai multor ani.Grupul francez Renault, proprietarul Dacia, îşi va păstraparticipaţia din cadrul AvtoVAZ.

Alianţa Renault-Nissan condusă de Carlos Ghosn încearcă să preiao participaţie majoritară în cadrul producătorului autovehiculelorLada după achiziţia de către Renault a unei participaţii de 25% înschimbul a un miliard de dolari în 2008, în încercarea de a profitade creşterea pieţei auto din Rusia.

Nissan ar putea plăti o sumă egală cu preţul de piaţă pentru oparticipaţie de 25%, în prezent situat la 10,1 miliarde de ruble(350 de milioane de dolari), potrivit Elenei Sahniva, analist încadrul VTB Capital.

În condiţiile în care piaţa auto vest-europeană se pregăteştepentru un nou an de declin, producătorii încearcă să încheieparteneriate în Rusia. Vânzările de autoturisme de pe această piaţăar putea atinge 3 milioane unităţi până în 2014, depăşind piaţagermană.

Troika şi Russian Technologies deţin fiecare 25% din companiarusă. Troika şi-ar putea vinde în cele din urmă participaţia, întimp ce Russian Technologies are în vedere achiziţionarea de noiacţiuni AvtoVAZ pentru a-şi menţine participaţia la 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO