Business Internaţional

O companie de pariuri, prima listare la Praga după doi ani

Autor: Catalina Apostoiu

24.10.2010, 23:39 15

Compania de pariuri Fortuna s-a listat la bursa din Praga,aceasta fiind prima ofertă publică iniţială pe bursa cehă din mai2008, scrie Bloomberg. Acţiunile Fortuna s-au lansat latranzacţionare pe bursa din Praga după ce compania cehă de pariuria atras 78,3 milioane de euro în cadrul unei operaţiuni de vânzarea unui pachet de 35% din acţiuni.

Fortuna duce numărul companiilor tranzacţionate în Praga la 27,după ce numărul listărilor a scăzut de la 151 cu un deceniu urmă,iar ultimul IPO a avut loc în mai 2008, înainte ca prăbuşireaLehman Brothers să zguduie pieţele. Listările de pe piaţaprincipală din Varşovia, principala rivală în regiune a burseicehe, au urcat la 388 de la 225 în perioada similară.

Praga a rămas în urma Varşoviei după ce guvernul ceh a ales săvândă active de stat direct către investitori străini, în timp ceunele companii, cum ar fi creditorul Ceska Sporitelna, au fostdelistate. Piaţa poloneză a fost impulsionată de oferte publiceiniţiale pentru active de stat şi de legi care obligă fondurile depensii să investească 95% din active în ţară.
După mai 2008 companiile cehe au preferat Polonia Pragăi pentruatragerea de fonduri şi listarea acţiunilor.
Guvernul ceh vrea să schimbe reglementările în ceea ce priveştefondurile de pensii pentru a impulsiona investiţiile pe plan local,iar Wiener Boerse, proprietarul bursei din Cehia, intenţionează săadopte platforma Xetra a Deutsche Boerse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO