Business Internaţional

Obama vrea să reformeze programul de supraveghere al serviciului de informaţii american

Obama vrea să reformeze programul de supraveghere al...

Autor: Anna Primac

26.03.2014, 09:35 51

Preşedintele american a fixat pentru vineri termenul limită pentru găsirea unei soluţii care ar permite NSA să supravegheze numeroşi suspecţi în conformitate cu necesitatea de a respecta libertăţile constituţionale ale americanilor şi de a minimiza riscurile intruziunii în viaţa privată.

Această reformă "va garanta faptul că statul nu deţine astfel de metadate", a explicat Obama, la Haga. "Cred că (reforma) ne va permite să luăm măsurile necesare pentru a răspunde unor pericole de atentate teroriste, dar să o facem într-un mod care va lua în considerare îngrijorările" populaţiei, a adăugat el.

De asemenea, aceste schimbări ar putea să includă o durată foarte redusă de păstrare a informaţiilor de către NSA. În prezent, NSA poate să păstreze informaţiile timp de cinci ani.

Necesitatea de a reforma procedurile NSA a apărut în urma unui scandal global, provocat de publicarea unor documente furnizate de către fostul consultant NSA Edward Snowden, privind amploarea programelor americane de spionaj.

"Este vorba de un punct de cotitură", a apreciat Snowden într-un comunicat. "De fapt, preşedintele Obama a confirmat astfel că aceste programe de supraveghere în masă, secrete şi protejate mai mult din reflex decât dintr-un motiv anume, nu erau atât de necesare şi meritau să fie terminate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO