Business Internaţional

Olandezii de la Aegon intra pe piata din Turcia

28.02.2008, 17:25 16

Aegon, compania olandeza de asigurari de viata si pensii, a anuntat semnarea unui acord de achizitionare a Ankara Emeklilil Anonim Sirketi, o companie turca activa pe segmentul asigurarilor de viata si pensiilor. Prin aceasta tranzactie, compania olandeza face primul pas pe piata de profil a Turciei, ce inregistreaza un ritm rapid de dezvoltare.
Aegon nu a facut publice detaliile financiare ale tranzactiei, dar a declarat ca Ankara Emeklilik, pe care a achizitionat-o de la Polis Bakim ve Yardim Sandigi, are in administrare active in valoare de 35 de milioane de euro si peste 54.000 de membri de fonduri de pensii.
Tranzactia este supusa aprobarii autoritatilor turce, fiind asteptata a fi finalizata in prima jumatate a acestui an, au anuntat reprezentantii Aegon.
Acestia au adaugat ca Turcia ofera perspective atractive de dezvoltare de termen lung cu populatia sa de 74 de milioane de locuitori, o slaba penetrare a pietei de asigurari de viata si o piata a pensiilor private cu un potential de crestere atractiv.
Don Shepard, presedinte si director executiv al Aegon, a declarat ca "achizitia ofera Aegon o platforma ideala de dezvoltare pe aceasta piata cu o importanta in crestere".
Alexander Wynaendts, actualul director operational si viitor director executiv al companiei Aegon, a declarat ca grupul a reusit sa achizitioneze Emeklilik din doua motive principale.
"Mai intai, Emeklilik este o tranzactie mai mica decat alte tranzactii financiare incheiate recent, cum ar fi Akbank si Garanti Bankasi", a declarat Wynaendts.
Akbank a vandut 20% din actiuni catre Citigroup in schimbul a 3,1 miliarde de dolari in 2006, iar in martie 2007 Garanti a anuntat ca va vinde 80% din divizia sa de asigurari Garanti Sigorta si 15% din divizia sa de pensii Garanti Emeklilik ve Hayat catre firma olandeza Eureko.
Wynaendts a adaugat ca in al doilea rand Emeklilik se potriveste cu profilul strategic al Aegon.
Ankara Emelilik isi ofera produsele si serviciile printr-o varietate de canale si are un acord incheiat de distributie prin reteaua nationala de 236 de filiale a Sekerbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO