Business Internaţional

Piata imobiliara din China este supraincalzita. Se va prabusi cu zgomot sau va reusi guvernul sa o tina in frau?

14.04.2010, 23:06 76

Desi multi aleg sa ignore semnale, iar cei care vad situatiareala sunt prea putini pentru a se face auziti, piata imobiliaradin China ar putea sa fie urmatoarea care s-ar putea prabusi.

"Daca bancile sunt puternic expuse, atunci da, este posibila ocriza imobiliara in China", este de parere Liviu Voinea, directorulGrupului de Economie Aplicata. "Aici a avut loc un boom al pretuluituturor activelor, chiar si al celor imobiliare. Se pot lua insamai usor masuri, cel putin din punct de vedere administrativ".

Nu foarte multi dintre cei 142.000 de potentiali cumparatori side vizitatori curiosi care s-au ingramadit la cel mai mare targimobiliar din Beijing il aud, si mai ales il cred pe Chen Shiyongcand afirma ca va avea loc un colaps al pietei, ce vine pe fondulunui fenomen de tip bubble in sectorul imobiliar, scrie agentia depresa Thomson Reuters.

Chen spune ca s-a dus la acest targ imobiliar pentru a-iconvinge pe oameni sa investeasca in actiuni la bursa mai degrabadecat in imobiliare, deoarece, spune el, este o modalitate maisigura de a face profit.

Preturile vor continua sa creasca panacand?

Multi spun ca preturile caselor din capitala chineza si din alteorase vor continua sa creasca, poate cu doar o scurta perioada dedeclin, ignorand eforturile guvernamentale de a tine situatia subcontrol. Speculatorii sunt de parere insa ca preturile sunt subnivelul normal si sunt slabe sanse sa scada.

"Nimeni nu asculta ce spun liderii guvernamentali. Existaaceasta mentalitate care s-a impamantenit, potrivit careia piata nupoate pica", a spus Chen, facand semn spre multimea stransa injurul unei cladiri in miniatura care infatiseaza China World TradeCenter din Beijing. Liu Mingkang, un reprezentant al organismelorde reglementare a sistemului bancar, a spus ca bancile din Chinatrebuie sa adopte masuri suplimentare pentru a stopa acordarea decredite riscante dezvoltatorilor imobiliari.

In conditiile in care Beijingul incearca sa "racoreasca" piata,opinia generala potrivit careia guvernul nu va putea sa faca astaar putea deveni o problema.

Este guvernul chinez fricos sau nu doreste saactioneze?

"Cred ca preturile vor continua sa creasca. Guvernul poateactiona daca vrea cu adevarat. Are insa curajul sa o faca?", a spusWang Jun, un inginer prezent la targ. "Daca va face acest lucru vaafecta mai multe interese, printre care si pe cele ale guvernelorlocale care au nevoie de venituri din terenuri."

Pretul mediu de vanzare al unei proprietati construite de ceimai mari sapte dezvoltatori din China a crescut de la 8.069 yuani(868 de dolari) per metru patrat in noiembrie anul trecut la 10.810yuani (1.163 de euro) in martie, potrivit Royal Bank ofScotland.

"Daca preturile vor continua sa creasca astfel, atunci oameniide rand nu isi vor mai permite nimic, si chiar oamenii din clasa demijloc ar putea intampina probleme, iar acest lucru ar putea fipericulos", a spus Wang.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO