Business Internaţional

Pietele sunt in fierbere: pretul aurului a ajuns la un maxim de 25 de ani

13.12.2005, 19:48 12

Goana dupa aur continua sa marcheze pietele lumii, dupa ce pretul metalului galben a atins nivelul de 530$/uncie, scrie BBC News.

Majorarile au venit in ciuda ingrijorarii ca piata s-ar putea schimba, iar acum exista analisti care estimeaza ca inca nu s-a incheiat cursa preturilor.

Metalul pretios a primit un impuls de la investitori care au cautat sa se protejeze de majorarea inflatiei si de deprecierea valutelor, asa cum s-a intamplat cu yenul japonez. Pretul aurului a crescut cu peste 16% din 7 noiembrie. Aurul este vazut adesea ca un refugiu in perioade de instabilitate economica sau politica. Din moment ce foarte multe economii estimeaza ca vor atinge un record de inflatie, atractivitatea aurului a sporit. Au existat chiar speculatii ca bancile centrale din Europa si Asia vor reduce rezervele de dolari in favoarea aurului.

"Nu as cumpara in conditiile unui pret record pentru 24 de ani", spune Philip Klapwijk, presedinte la compania de consultanta GFMS. "Mai degraba as astepta o corectie, dar bancile centrale nu vad la fel situatia, ele nu privesc din punctul de vedere al comerciantului", a continuat acesta. Analistii au aratat si spre cresterea cererii pentru bijuterii. Pretul aurului s-a majorat cu aproape 20% in acest an si aproape ca s-a dublat in ultimii cinci.

"Este o culme ametitoare", spune Darren Heathcote de la NM Rothschild, avertizand ca "ne aflam in fata unei piete supratranzactionate".

"Asteptam o corectare. Trebuie sa vina la un moment dat", a conchis acesta.

Metalul galben apare, in opinia analistilor, ca singura alternativa pentru un investitor care nu mai are incredere sa isi plaseze capitalul in actiuni, in obligatiuni guvernamentale, pe piata imobiliara si care se indoieste, de asemenea, de unele evolutii avantajoase ale monedei.

O descriere aparte a valorii aurului a facut si fostul presedinte al Rezervei Federale americane, Alan Greenspan.

"Aurul inca mai reprezinta ultima forma de plata in intreaga lume. In cel mai rau caz, moneda fiduciara nu mai este acceptata ca modalitate de plata, insa aurul are si va continua sa aiba aceasta functie", spune el.

Deteriorarea mediului geopolitic mondial pe parcursul ultimilor ani, din cauza atentatelor din 11 septembrie, a amplorii conflictului din Irak, a contribuit semnificativ la cresterea cursului aurului.

Insa aurul este in primul rand materie prima si abia apoi instrument financiar.

Din acest punct de vedere, cererea pentru metalul galben a crescut in 2004 cu 11,4%, pana la 3.595 de tone de aur. Numai cererea din sectorul confectionarii de bijuterii, care reprezinta 77,1% din cererea totala de aur, a crescut cu 10%.

Aceasta evolutie pozitiva a cererii se datoreaza in primul rand Asiei, si in special Indiei si Chinei. In China, cererea a crescut cu 45%, de la 215 tone la 314 tone de metal galben.

In fata acestei cresteri puternice a cererii mondiale, oferta nu raspunde pe masura. Productia miniera mondiala a inregistrat o scadere considerabila in 2004 (4,6%), in timp ce vanzarile oficiale ale bancilor centrale si ale FMI au scazut cu 19,4%", spun economistii de la Ixis CIB.

In mod paradoxal insa, cresterea pretului aurului nu i-a incitat si pe producatori sa investeasca in extinderea activitatii. Productia de aur nu a crescut decat in China, Rusia si Canada. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24