Business Internaţional

Politicieni germani sugerează excluderea Turciei din NATO

Politicieni germani sugerează excluderea Turciei din NATO

Autor: Mihai Draghici

14.10.2017, 12:43 234

Stefan Liebich, deputat al formaţiunii Die Linke (stânga), şi Omid Nouripour, parlamentar al Alianţei '90/Verzi (centru-stânga), au exprimat îngrijorare în legătură cu situaţia drepturilor omului din Turcia, mai ales în contextul detenţiei unor cetăţeni germani.

Stefan Liebich i-a atras atenţia ministrului german de Externe în funcţie, Sigmar Gabriel, că ar trebui să semnaleze riscurile călătoriilor în Turcia: "Ar trebui să fie publicate avertismente privind călătoriile în Turcia. În momentul de faţă, nimeni nu ar trebui lăsat să se deplaseze în Turcia, nici în scop privat, nici profesional".

"Uniunea Europeană şi NATO ar trebui să îşi coordoneze mai intens politicile în materie de drepturile omului", subliniază el.

Omid Nouripour a remarcat că Turcia este din ce în ce mai apropiată de Rusia şi pare să îşi coordoneze politicile cu Administraţia Vladimir Putin. "Mulţi oameni din Occident nu sunt conştienţi ce ar însemna pierderea Turciei ca partener în acea regiune. De aceea, avem nevoie atât să exercităm presiuni, cât şi să dialogăm cu Turcia", afirmă Nouripour.

Însă Stefan Liebich propune excluderea Turciei din Alianţa Nord-Atlantică: "Turcia nu mai poate fi membru cu drepturi depline al NATO. Dacă Alianţa Nord-Atlantică îşi respectă cu seriozitate valorile, atunci trebuie să ceară excluderea Turciei".

Relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană s-au deteriorat pe fondul măsurilor de reprimare aplicate de Administraţia Recep Tayyip Erdogan după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO