Business Internaţional

Polonia şi Ucraina au nevoie de o resetare economică

Polonia şi Ucraina au nevoie de o resetare economică

Autor: Bogdan Cojocaru

11.04.2023, 00:06 569

Schimburile comerciale polo­no-ucrai­nene cresc într-un ritm im­presionant, dar neînţelegerile dintre lumile de afaceri din ambele părţi sunt încă nerezolvate, scrie The Warsaw Voice într-o analiză care s-ar potrivi şi relaţiilor dintre Ucraina şi alţi vecini.

Vizita de săptămâna trecută a pre­şedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Polonia era de aşteptat să aducă claritate asupra problemelor cu încărcătură emoţională, precum exporturile de cereale ucrainene, com­petiţia dintre transportatorii ru­tieri polonezi şi ucraineni şi pro­ble­ma nerezolvată a îmbunătăţirii acce­sului prin punctele de trecere a fron­tie­rei. Deşi în ultima problemă gu­ver­nul polonez are acum permisiu­nea de a investi în îmbunătăţirea infrastructurii şi accesibilităţii, în practică nu se întâmplă nimic.

„Avem semnale de la companii care concurează la licitaţii că serviciul vamal al Ucrainei îşi târăşte picio­a­rele şi creează obstacole formale în calea eliberării banilor care sunt deja disponibili. Problemele de la frontie­ră sunt critice astăzi“, a subliniat Jacek Piechota, preşedintele Came­rei de Comerţ Polono-Ucrainene (PUIG). Nu numai că pe acolo trec majoritatea exporturilor ucrainene livrate anterior prin porturile Mării Negre, dar, în plus, prin ea trec transporturi militare şi ajutoare umanitare.

Pe de altă parte, comerţul arată bine, crescând într-un ritm impresio­nant. Valoarea exporturilor polone­ze către Ucraina s-a ridicat la peste 9,7 miliarde euro în 2022, în creştere cu 55,1% faţă de anul precedent. A­ceasta este cea mai mare creştere a exporturilor de anul trecut ale Polo­niei către principalii săi clienţi. Im­porturile din Ucraina au avansat şi ele puternic: cu 43,3%, până la a­proa­pe 6,1 miliarde euro. Tendinţa favorabilă nu este întreruptă de război. În 2021, comerţul bilateral a crescut cu 40%, la 12,5 miliarde do­lari. Nici măcar prima jumătate a a­nu­lui 2022 nu a oprit dinamica: ex­porturile poloneze către Ucraina au crescut cu 34,5% între ianuarie şi iu­nie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce exporturile Ucrai­nei către Polonia au urcat cu 57%.

Problema sunt investiţiile. După cum a spus Piotr Soroczynski, econo­mist-şef la Camera Naţională de Co­merţ (KIG), este necesar ca Ucraina să se deschidă către investitorii ex­terni, lucru care este împiedicat de oli­garhii de acolo. Fără o schimbare, nu există nicio posibilitate ca un număr suficient de mare de investiţii în dez­voltare să curgă în Ucraina. De ase­me­nea, este necesar un cadru pentru forme atractive de cooperare între companiile poloneze şi ucrai­nene pentru producţia de bunuri şi servicii, precum şi definirea direcţiilor de dezvoltare a infrastructurii, care vor determina dezvoltarea economiei.

În plus, autorităţile ucrainene trebuie să se preocupe de îmbunătăţirea securităţii. Polonezilor care călătoresc în Ucraina le lipseşte adesea un sentiment de securitate, atât pentru turişti, cât şi pentru afaceri. Aceste preocupări se bazează pe experienţele anterioare proaste, inclusiv relaţiile cu ofiţerii de poliţie ucraineni.

Potrivit lui Piotr Arak, directorul Institutului Economic Polonez (PIE), Ucraina are o şansă pentru o dezvoltare economică spectaculoasă, deşi va avea nevoie de câteva sute de miliarde de euro pentru a face acest lucru. Cu toate acestea, banii nu vor fi o problemă, deoarece injecţia financiară va fi asigurată de instituţii de dezvoltare şi alte ţări sau organizaţii internaţionale. „Este important ca guvernul ucrainean să urmărească în mod conştient reperele. Unul dintre primele este un tratat între Polonia şi Ucraina, care ar trebui să conţină şi germenii instrumentelor de cooperare economică şi utilizarea unei poziţii privilegiate pentru afacerile ucrainene în Polonia şi invers“, a spus Arak.

Reconstrucţia Ucrainei, în ciuda oportunităţilor asociate pentru companiile poloneze, implică multe necunoscute. Deschiderea unei pieţe atât de mari pentru investiţii, cu nevoi uriaşe de materiale de construcţie, ar putea duce la creşterea preţurilor acestora. „De asemenea, ar putea duce la secarea  şantierelor poloneze de muncitori ucraineni, fără de care industria construcţiilor nu va putea funcţiona normal“, a avertizat Damian.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO