Business Internaţional

Polonia trece fluierând prin criză: economia a crescut anual cu 4,3% în T2

Polonia trece fluierând prin criză: economia a crescut anual cu 4,3% în T2

Autor: Anca Dumitrescu

30.08.2011, 16:49 1047

Economia Poloniei a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere de 4,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, susţinută de investiţii, avansul depăşind uşor estimările analiştilor, de 4,2%, potrivit datelor publicate marţi de biroul central de statistică din această ţară, transmite Bloomberg.


În primele trei luni, economia poloneză a avansat cu 4,4%.


Polonia s-a situat astfel pe locul cinci în Uniunea Europeană în funcţie de ritmul de creştere al PIB, după ce în urmă cu doi ani a fost singurul stat din regiune care a evitat recesiunea.


Investiţiile au contribuit la menţinerea ritmului de dezvoltare, după ce accelerarea inflaţiei a afectat consumul.
"Investiţiile sunt pe cale să contribuie mai mult la creşterea economică, ceea ce este un semn foarte bun", a declarat Maja Goettig, economist şef la Bank BPH din Varşovia.
În zona euro, creşterea economică a încetinit la 0,2% în perioada aprilie-iunie, comparativ cu primele trei luni ale anului, aceasta fiind cea mai slabă performanţă după recesiunea din 2009.


Creşterea susţinută de exporturi din Ungaria, România şi Cehia a încetinit în trimestrul al doilea, după ce criza datoriilor suverane din zona euro şi ritmul lent de dezvoltare din Statele Unite au frânat economia mondială. În România, creşterea anualizată pe serie brută a PIB, de 1,4%, a fost sub cea de 1,7% din primul trimestru. Pentru anul în curs, Guvernul anticipează o creştere economică de 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO