Business Internaţional

Pretul aurului, pe noi culmi

18.12.2002, 00:00 15

Pretul aurului a atins maximul ultimilor cinci ani in tranzactiile europene ale inceputului de saptamana, pe fondul cresterii temerilor legate de un potential atac american impotriva Irakului. Dolarul s-a depreciat, iar pretul petrolului a continuat sa creasca in a treia saptamana de greva din Venezuela.
Pretul spot al aurului a trecut de bariera de 340 de dolari pe uncie, la inchiderea tranzactiilor pe pietele asiatice ajungand pana la 341,25 dolari, cea mai ridicata valoare din iunie 1997, dupa care s-a relaxat la 339,2 dolari, la deschiderea bursei londoneze.
Observatorii spun ca necesitatea unei alternative sigure de investitii a urcat pretul aurului, sub impulsul cresterii presiunilor americane asupra Irakului. Aurul reprezinta, prin traditie, una dintre cele mai sigure investitii in perioadele de tensiuni geopolitice si s-a apreciat cu 23% pe parcursul acestui an.
Din 1997 pana acum, cel mai mare nivel inregistrat de preturile spot la aur a fost de 338 dolari, atins in octombrie 1999, dupa ce 15 banci centrale, inclusiv BCE, Banca Angliei, Suediei si Elvetiei, au semnat un acord care prevedea limitarea cantitatilor de aur pe care urmau sa le imprumute sau sa le vanda in urmatorii cinci ani.
Cresterea pretului contractelor la termen (futures) pe petrol, care a depasit luni 30 dolari pe baril la New-York si a deschis la 28,16 dolari sedinta de tranzactionare de marti la Londra, a sprijinit aprecierea aurului, pe fondul continuarii grevei din Venezuela.
Dolarul si-a continuat trendul descendent fata de euro si yenul japonez dupa ce secretarul de stat Colin Powell a declarat luni ca s-au depistat probleme legate de raportul de 12.000 de pagini referitor la armament, inaintat de autoritatile irakiene Natiunilor Unite, sporind presiunile existente deja pe pietele valutare asupra monedei americane. O alta problema diplomatica cu care se confrunta administratia Bush si care accentueaza tensiunile asupra dolarului o reprezinta decizia Coreei de Nord de a redeschide o centrala nucleara care a mai fost in centrul unei crize referitoare la armament si care aproape a declansat un comflict militar la inceputul anilor 1990.
Euro a continuat sa inregistreze valori record ale ultimilor trei ani, cotatia sa depasind 1,03 dolari, nivel considerat de experti ca fiind unul strategic din punct de vedere psihologic, dupa ce fonduri speculative au cumparat cantitati importante din moneda europeana pe pietele asiatice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24