Business Internaţional

Reuters: Ce caută 5,6 milioane de copii pe Facebook dacă reţeaua de socializare nu-i vrea ?

Reuters: Ce caută 5,6 milioane de copii pe Facebook dacă reţeaua de socializare nu-i vrea ?

Autor: Cătălina Butan

22.09.2012, 09:56 1019

Facebook are un mic secret murdar, o cifră care nu e menţionată nicăieri în documentaţia depusă de companie pentru listarea la bursă şi despre care oficialii oferă informaţii vagi, scrie Reuters.

Un număr estimat la 5,6 milioane de utilizatori Facebook, aproape 3,5% din utilizatorii din SUA, sunt copii care nu au vârsta minimă pentru a accesa reţeaua de socializare.

Facebook şi alte site-uri interzic accesul copiilor sub 13 ani din SUA deoarece Actul de Protecţie Online a Copiilor prevede anumite reguli pentru acest lucru.

Legea are ca scop interzicerea colectării datelor despre utilizatori de către companiile de publicitate pentru a fi utilizate în interes propriu. Site-urile trebuie să aibă în acest caz acordul părinţilor şi să respecte anumiţi paşi de confidenţialitate.

Facebook refuză să accepte că multe dintre încercările companiei de a interzice accesul copiilor la site nu duc la niciun rezultat. Această problemă a luat amploare odată ce Comisia Federală a Comerţului din SUA a emis noi legi stricte pentru site-urile destinate copiilor.

Oficialii Facebook au declarat că legea nu se aplică şi în cazul lor întrucât compania interzice în mod explicit accesul la site copiilor sub 13 ani.

Compania a făcut câteva progrese în identificarea copiilor şi restricţionarea accesului lor, excluzând 800.000 de utilizatori în ultimul an, potrivit unui studiu al revistei Consumer Report.

Un test făcut de jurnaliştii de la Reuters arată însă că un copil poate creea un cont Facebook relativ uşor. Site-ul blochează logarea unei persoane sub vârsta admisă însă după o oră de aşteptare reţeaua permite înregistrarea unui utilizator cu acelaşi nume, email, parolă însă cu un alt an al naşterii.

Oficialii Facebook au declarat că au studiat problema timp de un an şi că nu au găsit un mod de a depista dacă utilizatorii mint cu privire la vârsta lor.

"Singura soluţie ar fi să accesăm anumite date de identitate naţionale sau registre şcolare. Sunt motive bune pentru care nu facem acest lucru. Sunt sigur că ar fi uşor de făcut în regimurile totalitare ", a afirmat Larry Magid, care face parte din consiliul consultativ al Facebook.

Facebook este cea mai mare reţea de socializare din lume, având un număr de 955 milioane de utilizatori, dintre care 158 milioane sunt din SUA. Dacă site-ul ar lua măsuri mai stricte privind accesul copiilor şi-ar putea pierde 3,5% din utilizatorii de pe piaţa americană.

Copii care nu sunt suficient de descurcăreţi încât să păcalească sistemul de logare al Facebook sunt ajutaţi de către părinţi, potrivit unui studiu al Microsoft Research. Datele arată că 55% dintre părinţii care au copii de 12 ani au recunoscut că micuţii lor cau un cont de Facebook, iar 76% dintre ei au ajutat la realizarea acestuia.

În cadrul reţelei Facebook, copiii au acces la publicitatea pentru produsele cu un conţinut mare de grăsimi sau zahar, care este tot mai interzisă în cadrul emisiunilor TV pentru copii.

Aproape 20% din copiii americani cu vârsta cuprinsă între 6 şi 17 ani sunt obezi, conform unui raport de stat din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO