Business Internaţional

Revoltele din Franţa încep să se atenueze pe măsură ce costurile economice cresc

Revoltele din Franţa încep să se atenueze pe măsură...

Autor: Alexandru Nanu

02.07.2023, 15:03 12040

A cincea noapte de proteste din Franţa a fost mai moderată, după ce autorităţile au ţinut sub control consecinţele uciderii unui adolescent, scrie Bloomberg.

Revoltele şi jafurile, care au fost similare cu reacţia Americii la asasinarea lui George Floyd în 2020, au devenit un moment de cumpănă pentru această ţară care a cunoscut proteste repetate în ultimii ani din cauza unor probleme precum reforma pensiilor şi creşterea costului vieţii.

Pe fondul prezenţei intense a poliţiei în oraşele şi localităţile din întreaga ţară, aproximativ 719 persoane au fost arestate în cursul nopţii, faţă de peste 1.300 în noaptea precedentă, potrivit guvernului. Autorităţile au desfăşurat 45.000 de poliţişti, inclusiv în Lyon şi Marsilia, după ce anterior străzile au fost invadate de tineri care au dat foc şi au atacat ofiţeri, clădiri publice şi magazine.

În timp ce ministrul de interne Gerald Darmanin a scris pe Twitter despre o "noapte mai liniştită", rapoartele care descriu ciocniri în Marsilia, precum şi incendierea unei maşini şi a locuinţei primarului unei suburbii din afara capitalei franceze indică faptul că criza nu s-a încheiat. Autorităţile investighează atacul, numindu-l "tentativă de crimă".

Protestele reprezintă un risc politic pentru preşedintele Emmanuel Macron, care a anulat o vizită de stat în Germania care trebuia să înceapă duminică pentru a putea face faţă situaţiei interne. Macron şi ministrul justiţiei, Eric Dupond-Moretti, au făcut apel la părinţi şi la reţelele de socializare pentru a ajuta la încetarea violenţelor.

Costurile economice ale protestelor sunt din ce în ce mai mari. Sâmbătă, ministrul de finanţe, Bruno Le Maire, a declarat că aproximativ 10 centre comerciale, peste 200 de supermarketuri, 250 de magazine de tutun şi 250 de unităţi bancare au fost atacate sau jefuite în noaptea precedentă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO