Business Internaţional

Se va schimba ceva in mediul de afaceri rus in era Medvedev?

10.03.2008, 14:24 21

Dincolo de zidurile Kremlinului, deasupra Pietei Rosii, trona un urias panou publicitar pe care este infatisat un Vladimir Putin relaxat alaturi de care zambeste protejatul sau politic, Dmitri Medvedev, scrie BBC News.
Acest tip de act propagandistic s-ar fi incadrat perfect in peisajul Uniunii Sovietice. Putin, considerat arhitectul revenirii economice a Rusiei a predat conducerea tarii lui Dmitri Medvedev, un exponent al mediului de afaceri.
In multe privinte, panoul urias zugraveste relatia stransa dintre Kremlin si marile afaceri ce se fac in Rusia. Dmitri Medvedev este, printre altele, presedintele celei mai mari companii de stat din intreaga Rusie: Gazprom.
Insa felul in care panoul a fost amplasat sugereaza o legatura intre afacerile private si puterea politica din Rusia zilelor noastre.
La scurt timp dupa aparitia afisului, reportaje din ziarele rusesti care nu sunt controlate de Kremlin au afirmat ca s-au facut presiuni asupra directorilor de publicitate pentru ca acestia sa inlocuiasca reclamele platite de clienti cu afise de campanie ale lui Medvedev.
Unii clienti care au cumparat publicitate s-au plans ca au fost constransi sa cedeze spatii de reclama foarte bune contra unor sume extrem de mici si ca au facut-o de teama unor represalii. Echipa de campanie a lui Medvedev a negat orice amestec in aceasta chestiune.
Oricare ar fi adevarul cert este ca, in decurs de cateva ore, un numar de panouri comerciale ce faceau reclama unor produse occidentale de lux au fost inlocuite toate cu aceeasi imagine grandioasa a lui Putin alaturi de Medvedev.
In anii imediat urmatori caderii Uniunii Sovietice, Rusia a adoptat propria forma de capitalism. Sub conducerea lui Putin, natiunea a fost martora unei considerabile cresteri economice, datorata in principal uriaselor rezerve de petrol. Marile afaceri din Rusia sunt in floare, iar tara se lauda cu o crestere senzationala a bursei.
Criticii spun insa ca stabilitatea a fost dobandita cu pretul democratiei veritabile si al libertatii comerciale din tara. Foarte putini rusi au vazut la televizor in timpul campaniei electorale altceva decat reportaje magulitoare la adresa lui Medvedev in conditiile in care toate posturile TV importante sunt detinute si controlate de Kremlin sau Gazprom.
Multe afaceri private au suferit si ele intruziuni din partea guvernului. Candva cel mai bogat om al Rusiei, Mihail Hodorkovski executa o sentinta de opt ani intr-un penitenciar din Siberia in urma condamnarii pentru frauda si evaziune fiscala.
Criticii sunt de parere ca acesta este rezultatul unei campanii politice orchestrate de Kremlin impotriva lui. Companiile petroliere din Occident au fost convinse sa cedeze multe dintre activele din Rusia unor corporatii conduse de stat, printre care si Gazprom.
In unul din discursurile sale importante de dupa nominalizare, Medvedev a pledat pentru incetarea interventiilor Kremlinului in consiliile de administratie ale companiilor din Rusia.
El a spus ca afacerile din tara sa au nevoie de mai multa libertate economica.
Foarte multi traiesc cu speranta ca Medvedev isi va respecta spusele. Raman totusi numeroase afaceri rusesti ce au conexiuni puternice cu Kremlinul.
Medvedev nu are o istorie in cadrul serviciilor secrete rusesti, dar multi oameni de afaceri din Rusia au relatii stranse atat cu guvernul, cat si cu FSB (serviciile secrete ruse, fostul KGB).
Prim-vicepremierul Rusiei si fostul director al FSB, Serghei Ivanov, este acum seful companiei de aviatie United Aircraft Corporation, un conglomerat care isi propune sa revitalizeze industria de aviatie militara si comerciala a tarii.
Adjunctul sefului administratiei de la Kremlin, Igor Sechin, despre care se crede ca ar avea legaturi cu serviciul de securitate, este presedintele grupului petrolier Rosneft, care este condus tot de stat. Vladimir Putin insusi a fost ofiter KGB in Germania in timpul Razboiului Rece.
Promisiunea lui Medvedev de a asigura o mai mare libertate economica este primita foarte bine in intreaga tara.
Cu toate acestea, influenta pe care o au oligarhii si elita politica nu se va schimba prea curand, cel putin atata vreme cat Kremlinul face tot posibilul sa tina fraiele marilor afaceri din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO