Business Internaţional

Seceta mareste inflatia din Ungaria

05.10.2007, 19:25 24

Alimentate de seceta din aceasta vara, preturile la alimente din Ungaria dau semne de majorare. Presedintele bancii centrale maghiare, Andras Simor, a declarat ca pentru reducerea ratei dobanzii sub pragul de 7,5% banca va trebui sa analizeze componentele individuale ale indicelui costurilor de consum, scrie Bloomberg..
Intr-o vizita la Londra, Simor a declarat: "Multe din masurile luate de Guvern anul trecut pentru reducerea deficitului bugetar vor iesi din sistem. In acelasi timp, am observat deja luna trecuta ca preturile din agricultura consuma bani din sistem".
Agentii guvernamentali insarcinati cu politicile fiscale vor lua parte la o intrunire pe 29 octombrie in care vor discuta efectele reducerii dobanzii depozitelor pe doua saptamani cu 0,5% . Masura a fost luata pentru a incetini inflatia, care a crescut de patru ori anul trecut in urma masurilor guvernamentale menite sa reduca cel mai mare deficit bugetar al UE de pana acum.
Temperaturile din vara lui 2007 au atins cote record in iulie, cand 500 de oameni au murit, conform datelor prelevate de la autoritati. Recolta de grau din 2007 a numarului patru european in productia de cereale a fost cea mai saraca din ultimii patru ani. Preturile cerealelor din ultimele sapte luni au crescut cu 38,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar fructele s-au scumpit cu 21,3%, conform oficiului de statistica din Ungaria.
Primul-ministru Ferenc Gyurcsany doreste ca anul viitor sa reduca deficitul bugetar la 4,1% din PIB, dupa ce estimarile pentru 2007 arata un deficit de 6,4%, iar anul trecut Ungaria a inregistrat un deficit bugetar record de 9,2%. Pentru a adopta moneda unica europeana, Ungaria ar trebui sa atinga in 2009 un deficit bugetar de 3% sau mai putin din PIB.
Masurile luate pana in prezent de cabinetul Gyurcsany in vederea reducerii deficitului includ reducerea locurilor de munca in institutiile publice, marirea taxelor si reducerea subventiilor de la stat.
Guvernul a declarat ca nu vor fi luate alte masuri in vederea atingerii obiectivului.
Simor e de parere ca guvernul trebuie sa reduca si mai mult din cheltuieli pentru a atinge obiectivul propus pentru 2009, desi masurile luate pana acum sunt de ajuns pentru anul viitor.
"Pentru 2009 nu vedem cum pot fi atinse obiectivele propuse. Suntem mai putin optimisti in aceasta privinta. Credem ca anumite masuri vor trebui luate pentru a atinge deficitul de 3% sau mai putin din PIB."
Cresterea economica din al doilea trimestru a fost de 1,2% , situand tara pe penultimul loc in Uniunea Europeana. Simor e de parere ca guvernul trebuie sa stimuleze cresterea economica, iar banca centrala sa se concentreze pe aducerea inflatiei la 3% sau mai putin din PIB.
O solutie viabila sunt taxele mai mici si consumul masiv, conform lui Simor. "Politicile monetare sunt dificil de implementat atunci cand ai de-a face cu inflatie mare si crestere economica slaba."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO