Business Internaţional

Spaniolii profita de pe urma bataliei pentru depozite dintre banci

15.02.2008, 21:26 155

In apropierea arenei pentru luptele de tauri din Madrid, un alt fel de batalie se contureaza, scrie Bloomberg. Prin anunturile afisate, agentia locala a La Caixa, cea mai mare banca de economii a Spaniei, incearca sa-i atraga pe cei care doresc sa deschida un depozit de economii cu o rata a dobanzii de 8% in prima luna. La un bloc departare, si alte banci ofera dobanzi atractive, cat si alte stimulente.
Scene similare au loc in intreaga Spanie, unde bancile se bat pe depozite pentru a-si finanta activitatea de creditare in conditiile in care criza globala a pietelor de credit le-a taiat accesul la pietele de obligatiuni. Pe fondul competitiei pentru fonduri, rata medie a dobanzii la depozitele pe trei sau mai multe luni a urcat pana la 5,03%, comparativ cu o medie de 3,64% in zona euro, conform datelor bancii centrale spaniole si europene.
"Isi doresc cu disperare banii populatiei, este clar", spune Luis Duran, broker.
Bancile spaniole si-au majorat activitatile de creditare de trei ori mai rapid decat depozitele in ultimul deceniu pentru a finanta o crestere a sectorului constructiilor care a impins rata de crestere a economiei tarii peste cea a regiunii euro.
Astfel, bancile au fost obligate sa se bazeze pe finantarea din obligatiuni.
"Acestea sunt conditiile potrivite pentru declansarea unui razboi al depozitelor", a declarat Inigi Lecubarri din cadrul PCE Investors din Londra.
Raportul credite/depozite a urcat pana la 173% de la 122% cu un deceniu in urma, conform unui raport al bancii americane
JP Morgan Chase. Raportul mediu credite/depozite in cazul bancilor europene este de 123%.
Nicio institutie financiara spaniola nu a mai atras fonduri prin vanzarea de obligatiuni bazate pe titluri ipotecare din luna noiembrie, conform datelor Bloomberg.
"Este normal ca bancile spaniole sa se finanteze in acest fel, insa vor trebui sa plateasca un anumit pret", a declarat Peter Braendle din cadrul Swisscanto Asset Management.
Pe bursa, actiunile bancilor spaniole au scazut in conditiile in care investitorii evalueaza impactul finantarilor mai costisitoare. Actiunile Banco Santander, cea mai mare banca spaniola, au inregistrat o scadere de 22% in acest an comparativ cu scaderea de 16% inregistrata de indicele Bloomberg Europe Banks and Financial Services.
Banco Popular Espanol, a treia mare banca spaniola, ofera un depozit a carui dobanda urca de la 2,9% la 8% in decurs de sase luni.
La sfarsitul celui de-al treilea trimestru, Popular era "cea mai fragila" banca spaniola din cauza dependentei sale de obligatiuni, obligatiuni bazate pe titluri ipotecare si efecte comerciale, care reprezentau 41% din active comparativ cu 36% in cazul depozitelor clientilor, conform unui raport S&P.
Popular a inregistrat o crestere de 16% a depozitelor in trimestrul patru, de la 5,9% cu un an in urma, a anuntat banca. Fondurile clientilor au inregistrat o crestere peste cea a creditelor pentru prima data in ultimii 12 ani.
Jorge Gost, CEO al Banco Pastor, a declarat ca depozitele cu cele mai mari rate ale bancii sunt profitabile numai daca banca reuseste sa-i convinga pe clienti sa accepte produse aditionale, cum ar fi carduri de credit si credite. Totusi, actiunile de "curtare" a clientilor dau roade: depozitele au avansat cu 14% in decurs de 12 luni pana in noiembrie, fata de 12% in 2006, conform datelor bancii centrale.
Pentru banci, provocarea va fi de a mentine cresterea depozitelor in conditiile scaderii capacitatii proprietarilor de locuinte de a face economii, arata Josep Prats, manager de fond in cadrul Ahorro Corporacion din Madrid. Media datoriilor familiilor spaniole a crescut pana la 130% din venituri in Spania, de la 70% in 2000.
Totusi, nu toate bancile s-au lansat in aceasta batalie. Banco Espanol de Credito, cunoscuta drept Banesto, nu-si va majora ratele dobanzii pentru a atrage depozite, a declarat directorul executiv Jose Antonio Garcia pe 11 ianuarie, cand banca a raportat castigurile.
Clientii isi fac depozite la Banesto pentru ca banca este detinuta de Santander si poate oferi o siguranta mai mare, a declarat el.
Pe fondul bataliei pentru depozite, clientii isi pot transfera banii de la o banca la alta pentru a profita de diversele oferte pe termen scurt, a declarat Ruben Sanchez, purtator de cuvant al Favua, o asociatie pentru drepturile consumatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO