Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita

08.10.2012, 00:01 56

Bulgaria a ajuns la un acord cu monopolul rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom de a reduce durata contractelor pe care urmează să le semneze pentru importurile de gaze naturale, a declarat directorul executiv al companiei energetice bulgare, Bulgarian Energy Holding, Mihail Andonov, citat de Novinite. În prezent, Bulgaria şi Rusia negociază viitoarele contracte privind importurile de gaze naturale, iar partea bulgară şi-a exprimat de multe ori intenţia de a încheia acorduri pe perioade mai scurte de timp. "Partea rusă şi-a dat acordul pentru un contract pe şase ani", a spus Andonov. El a menţionat că delegaţia bulgară va merge la Moscova pentru negocieri, contractul cu Gazprom urmând să fie încheiat până pe 15 noiembrie. Oficialul bulgar nu a dezvăluit preţul la care va vinde Rusia gaze naturale Bulgariei, însă a menţionat că va solicita ca acesta să fie mai mic decât preţul perceput în aprilie.

Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, va investi până în 2016 aproximativ 18 miliarde dolari în modernizarea rafinăriilor sale, conform preşedintelui companiei, Igor Sechin. Programul de modernizare a rafinăriilor presupune investiţii totale de 25 miliarde dolari, până anul acesta fiind alocate fonduri de şapte miliarde dolari. Pentru 2012 au fost alocate 15,4 miliarde dolari, comparativ cu 13,2 miliarde dolari anul trecut.

Guvernul Rusiei a intervenit pe piaţa cerealelor pentru a stopa creşterea preţurilor şi pentru a stabiliza industria alimentară internă, potrivit premierului Dmitri Medvedev, citat de Ria Novosti. "Am luat decizia de a începe intervenţiile pentru a restabili echilibrul pe piaţa cerealelor. Ministerul agriculturii va face propunerile pentru volumul intervenţiilor şi pentru regiunile vizate", a spus Medvedev. Preşedintele Uniunii Producătorilor de Cereale, Arkady Zlochevsky, a afirmat în august că preţul intern al pâinii ar putea creşte în toamnă cu 5-10% din cauza secetei din anumite regiuni ruseşti. Rusia a revizuit în scădere prognoza pentru recolta de cereale de anul acesta de la 80-85 milioane tone la 75 milioane tone. Anul trecut recolta a fost de 94,2 milioane tone.

Cea mai mare companie rusească din industria auto, AvtoVaz, deţinută în proporţie de 25% de grupul francez Renault, a raportat pentru prima jumătate a anului un profit de 27,4 miliarde ruble (680 milioane euro), de 4,3 ori mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2011, scrie Ria Novosti. AvtoVaz este unul dintre cei mai mari producători auto din Europa de Est, livrând anual 800.000 de maşini şi având peste 66.000 de angajaţi.

În Polonia şomajul de lungă durată costă statul 10,5 miliarde zloţi pe an (2,57 miliarde euro), potrivit estimărilor făcute de Deloitte şi preluate de Warsaw Business Journal. Această sumă reprezintă venitul care ar ajunge la buget dacă persoanele aflate în şomaj pe o perioadă lungă de timp ar putea să îşi găsească un loc de muncă. "Suma se compune din impozite şi contribuţii pe care persoana şomeră şi angajatorul său nu le plătesc acum", a spus Rafal Antczak, director adjunct al subsidiarei Deloitte din Polonia. În prezent aproximativ un milion de persoane sunt în şomaj de o perioadă lungă de timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO