Business Internaţional

Sunt noi majorări de dobânzi necesare? După un an, strategii de la BCE şi Fed încă orbecăie în întuneric şi se contrazic reciproc în continuare

Sunt noi majorări de dobânzi necesare? După un an,...

Autor: Catalina Apostoiu

27.08.2023, 16:55 78

Joachim Nagel, membru al consiliului guvernator al Băncii Centrale Europene, a declarat recent că nu este convins că inflaţia este suficient sub control pentru ca banca să pună pe pauză majorările de dobânzi, decizia sa depinzând de datele suplimentare ce vor fi pu­blicate în săptămânile următoare, scrie Bloomberg.

„Pentru mine este prea devreme pentru a mă gândi la o pauză“, a declarat şeful Bundesbank. „Nu ar trebui să uităm că inflaţia se situează încă la aproximativ 5%. Deci este prea mare“.

Deşi activitatea economică înce­tineşte, inflaţia de bază se menţine ridicată, iar piaţa muncii este „destul de solidă“, a declarat Nagel.

Boris Vujcic, un alt membru al consiliului guvernator al băncii, a declarat la rândul său că oficialii au nevoie de mai multe date privitoare la traiectoria inflaţiei pentru a determina dacă dobânzile au crescut suficient.

Deşi datele sugerează că activita­tea economică încetineşte, acest lu­cru nu se reflectă prea mult în ratele inflaţiei, a adăugat Vujcic. Întrebarea pentru lunile următoare va fi dacă inflaţia serviciilor se va tempera su­ficient şi dacă „vom simţi consecin­ţele încetinirii pe piaţa muncii“.

Comentariile celor doi vin înain­tea reuniunii BCE de la mijlocul lunii septembrie când oficialii vor trebui să decidă dacă să pună majorările de dobânzi pe pauză sau să ducă mai departe campania istorică de scum­pi­re a creditului. BCE a majorat do­bân­zile pentru a noua oară luna tre­cută în decurs de aproximativ un an.

Perspectivele economice ale zonei euro s-au deteriorat în ultimele luni, cu majorările de 425 de puncte bază operate de BCE din iulie 2022, apăsând asupra creşterii.

J P Morgan a anunţat că se aş­teap­tă ca BCE să-şi pună pe pauză ciclul de înăsprire a politicii mone­ta­re în septembrie, potrivit Reuters. Banca americană anticipează o majorare finală de 25 de puncte bază în octombrie în loc de septembrie.

Traderii iau în calcul şanse de 40% privind o majorare de 25 de puncte în septembrie, în scădere faţă de şansele de 50% văzute cu doar puţin timp în urmă.

Aceştia şi-au redus de asemenea pariurile pe noi majorări de dobânzi pentru restul anului, dar încă văd şanse de puţin sub 60% pentru o majorare de 25 de puncte în decembrie.

În ceea ce-i priveşte pe oficialii băncii centrale americane (Fed), aceştia văd dobânzile apropiindu-se de vârf, dar au poziţii divergente cu privire la cât de aproape sunt acestea de vârful respectiv, notează Bloomberg.

„Am putea fi aproape, dar am putea avea nevoie să mai creştem dobânzile puţin“, a declarat Susan Collins, şefa Boston Fed.

Separat, Patrick Harker, preşedinte Philadelphia Fed, şi-a reiterat poziţia potrivit căreia Fed-ul ar trebui să menţină dobânzile la nivelul actual în timp ce evaluează impactul asupra economiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO